Stačil jeden překvapivý tweet a cena se propadla o 200 tisíc korun

Domácí 13. května 2021 | 12:58 — Ilona Cílková
Elon Musk nepříjemně zaskočil fanoušky bitcoinu. V noci na dnešek středoevropského času na svém twitteru uvedl, že automobilka Tesla, kterou založil a kterou řídí, nebude už nejstarší a nejrozšířenější kryptoměnu přijímat při nákupu svých vozů.
Další 2 fotografie v galerii
Za své tesly už nebude Elon Musk přijímat bitcoiny / Pixabay Joseph Mucira

Elon Musk šokuje fanoušky bitcoinu. Tesla již nebude tuto kryptoměnu přijímat za svá auta. Bitcoin se v reakci na nečekaný tweet výrazně propadl, jen lehce nad úroveň 46 tisíc dolarů, a to z úrovně takřka 55 tisíc dolarů. V přepočtu na koruny tak Muskův tweet způsobil propad ceny bitcoinu o zhruba 200 tisíc korun. Na některých z kryptoměnových burz dokonce došlo k výpadkům ruku v ruce s tím, jak se lidé bitcoinu překotně zbavovali. Od té doby kryptoměna část své ztráty umazala, nyní se obchoduje za více než 51 tisíc dolarů.

Musk přitom v únoru cenu bitcoinu masivně podpořil, když Tesla ve výroční zprávě uvedla, že nakoupila bitcoiny za půldruhé miliardy dolarů. Zároveň oznámila, že bude kryptoměnu přijímat při nákupu svých vozů, k čemuž následně také přistoupila.

Nyní se však Musk od této možnosti odvrací. Jeho krok je tak pro bitcoinovou komunitu bezesporu ránou, neboť ochota automobilky jej při platbě akceptovat bitcoin dále legitimizovala v očích široké veřejnosti i mainstreamových médií. Musk navíc nepochybně rozvíří téma environmentální náročnosti těžby a provozu bitcoinu, které potenciálně představuje „Achillovu patu“ celého ekosystému kolem této kryptoměny. Šéf Tesly totiž své rozhodnutí nepřijímat bitcoiny zdůvodnil právě rapidně rostoucím využitím fosilních zdrojů energie, jež bitcoinový ekosystém pohání.

Ještě v dubnu přitom Musk podle všeho souhlasil se závěrem společné zprávy fondu Ark Investment Management a společnosti Square, dle níž širší přijetí bitcoinu podnítí rychlejší přechod na obnovitelné zdroje energie. Spoluzakladatelem a šéfem společnosti Square, která se specializuje na digitální platby a další finanční služby v oblasti takzvaného fintechu, je Jack Dorsey, jenž je rovněž spoluzakladatelem a šéfem Twitteru. Fondy Ark Investment Management se zase specializují na investice do inovativních, moderních technologických titulů, včetně Muskovy Tesly.

Poté, co Dorsey na twitteru shrnul základní závěr zmíněné zprávy, a sice že bitcoin podněcuje přechod na obnovitelné zdroje, Musk zjevně souhlasně odpověděl jednoslovně „True“, tedy že jde podle jeho názoru o pravdivý pohled.

„Muskova nynější otočka je o to překvapivější, že problematikou energetické náročnosti těžby a provozu bitcoinu se zasvěcená veřejnost i odborníci zabývají již řadu let, zaobírali se jí dlouho předtím, že Tesla letos oznámila zmíněný nákup bitcoinů i záměr přijímat jej jako platební prostředek. Navíc i elektromobily, včetně těch značky Tesla, jsou často kritizovány právě z toho důvodu, že elektřina, jež je pohání, se z velké částí vyrábí stále v uhelných elektrárnách," připomíná hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Bitcoin se veze se na modré vlně v USA a šplhá do neuvěřitelných výšek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu