Pandemie zdaleka neskončila. Hrozí exploze mutací, varují odborníci

Domácí 13. května 2021 | 07:10 — Ilona Cílková
Vědci z celého světa obrací svůj pohled do Indie. Zemí zmítá dvojitá mutace koronaviru a dláždí tak cestu k hotové explozi mutací. Brzy to bude problém celého světa, varují experti.
Další 3 fotografie v galerii
Objevené dvojité mutace jsou pro svět obrovskou hrozbou, varují experti / Depositphotos

Světová zdravotnická organizace (WHO) tento týden zařadila variantu koronaviru poprvé objevenou loni v Indii na seznam zvláště znepokojivých verzí viru s celosvětovým dopadem. Podle předběžných dat je nakažlivější a některé údaje poukazují rovněž na to, že by mohla být schopna obcházet imunitu získanou po očkování. „Klasifikujeme ji jako znepokojivou variantu na globální úrovni," upozornila jedna z čelných činitelek WHO Maria Van Kerkhoveová. „Jsou dostupné informace, které naznačují zvýšenou přenosnost," dodala k variantě, jež vědci označují kódem B.1.617, a která má podle nich řadu dalších mutací.

WHO poskytne podrobnější informace o variantě příští týden na pravidelné tiskové konferenci o stavu pandemie ve světě. „Potřebujeme mnohem více informací o této verzi viru v této genové linii a všech odvozených liniích," dodala. „Je to tam jako v pivovaru. Nové varianty se vaří napravo, nalevo i uprostřed," okomentovali dění v zemi experti. Problémem Indie je i fakt, že v zemi, která nestíhá vlastní občany otestovat, mohou odborníci na důsledné sekvenování viru pravděpodobně zapomenout. 

Nové mutace jsou hrozbou i podle imunologa Václava Hořejšího. „Koronaviry poměrně málo mutují. Pokud by však vznikla varianta odolná vůči protilátkám, byl by to velký průšvih. Dostali bychom se do stejné situace jako na začátku a vznikla by nová epidemie," nastínil jeden z nejhorších scénářů v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Následně by podle Hořejšího bylo třeba mít nové vakcíny. „Na jejich vývoji se již pro jistotu pracuje, zatím se však žádná takto odolná varianta nevyskytla. Existují jen částečně odolné," uvedl imunolog. Dosud se v Česku podle Hořejšího vyskytlo několik desítek variant viru, na celém světě jich však je minimálně dva tisíce.

Před zavlečením nových mutací do České republiky varuje i evoluční biolog Jaroslav Flegr. Vláda podle něj musí zabezpečit hranice před příchodem mutací koronaviru, na které nebudou vakcíny zabírat. Zaměřit bychom se měli i na turisty, kteří k nám přicházejí přes pražské letiště. „Teď je před vládou nejtěžší a nejdůležitější úkol. Musí zabezpečit hranice před příchodem mutací, které známe, i těch, které se objevují. Přijdou úplně nové mutace, strašně nebezpečné v tom, že na ně moc nebudou zabírat vakcíny," varuje Flegr.

Takzvaná indická varianta, identifikovaná vědci v prosinci loňského roku, se stala již čtvrtou, kterou organizace zařadila do kategorie zvláště znepokojivých. Tou přitom označuje mutace, které pokládá za více smrtící, nakažlivější, nebo rezistentní vůči nyní používaným lékům a vakcínám. Do skupiny patří rovněž varianty objevené nejprve v Británii (B.1.1.7), Jihoafrické republice (B.1.351) a v Brazílii (P.1). Čeká nás obrovský problém, který svět nechce vidět, varují experti.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu