Ministr Arenberger za pár dnů skokově rozmnožil svůj majetek. Může ho to stát křeslo

Domácí 12. května 2021 | 08:01 — Ilona Cílková
Ministr zdravotnictví Petr Arenberger oznámil mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Vyplývá to z jeho majetkového oznámení, které odevzdal po vstupu do vlády a zveřejnil o víkendu.
Další 1 fotografie v galerii
Nepřiznané milionové příjmy ministr ještě v minulém týdnu odmítal / Foto: MZČR

Nepřiznané milionové příjmy ministr ještě v minulém týdnu odmítal. „Mé daňové přiznání je v pořádku," uvedl před pár dny v České televizi Arenberger. Během víkendu ale ministr skokově zbohatnul a oznámil mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Na rozpor upozornily weby iDNES, SeznamZprávy a DeníkN.

Nové oznámení o majetku a příjmech udává stav ke konci loňského roku a Arenberger ho zveřejnil ještě za dobu, kdy vedl pražskou vinohradskou nemocnici. Dokument vyjmenovává 65 nemovitostí a přiznává také vedlejší příjem zhruba 30 milionů korun. Z toho 28 milionů korun ministr ohlásil jako příjem ze své živnosti, 1,5 milionu z pronájmu a 400 000 korun za členství v Radě Českého rozhlasu.

Ještě minulý týden přitom tvrdil, že vedlejší příjem dosud neuváděl kvůli vysokým nákladům, které měly srazit jeho zisk. „Náklady jsou právě obrovské v tom, že musíte vydat administrativně použitelný materiál třeba pro registraci. Potřebujete mít administrativní pracovníky, my jim říkáme studijní koordinátorky, které vlastně vedou celou tu administrativu. A to je na tom drahé," uvedl Arenberger ve čtvrtek v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Ministr také řekl, že v roce 2019 na pronájmech nevydělal přes 100 tisíc korun za rok. Do této částky se příjem podle zákona nemusí nahlásit. „Mně to dělalo právní oddělení naší nemocnice a mám dojem, že oni to ještě dělají službou, tak to samozřejmě můžu nechat zkontrolovat. Ale asi není důvod neuvést něco, co není v katastru nemovitostí," uvedl Arenberger. „Výsledný zisk je menší než 100 tisíc korun," dodal.

Ke zveřejnění daňového přiznání ministra vyzvali opoziční Piráti. Poslanec Pirátů Lukáš Černohorský Arenbergerovi odeslal písemnou interpelaci ohledně klinické studie na nové léky, za níž měl podle zjištění médií pobírat příjmy v řádu milionů korun. Pirátský poslanec ministra vybídl ke zveřejnění daňového přiznání, které má rozptýlit pochyby ohledně zamlčení příjmů. V případě, že by ministr nebyl tyto příjmy schopen doložit, jsou Piráti spolu se klubem Starostů připraveni navrhnout projednání věci na Kontrolním výboru Poslanecké sněmovny.

„Pokud se dokáže, že pan ministr Arenberger měl příjem z klinických studií, budeme žádat podání dalšího vysvětlení. Pokud by pan ministr nebyl schopen obhájit své majetkové záležitosti ani na příslušném výboru, pak by byla na místě rezignace z ministerského postu," uvedl poslanec Pirátů Lukáš Černohorský. Klientelismus je u nás legální, nebral si servítky politik a ukázal na největšího šíbra Babišovy vlády.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu