Klientelismus je u nás legální, nebral si servítky politik a ukázal na největšího šíbra Babišovy vlády

Domácí 07. května 2021 | 08:06 — Ilona Cílková
Český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. To se uvádí v závěrečné zprávě z auditu, který souvisí s dotacemi pro firmy z holdingu Agrofert. Co si o premiérovi myslí bývalý senátor Jiří Diensbier a koho považuje za největší šíbra současné vlády?
Další 1 fotografie v galerii
Premiér Andrej Babiš odmítá jakýkoli střet zájmů / Depositphotos

Premiér Andrej Babiš jakýkoli střet zájmů odmítá. Po zveřejnění závěrečné zprávy auditu Evropské komise, který souvisí s dotacemi pro firmy z holdingu Agrofert, uvedl, že je to "účelový a zmanipulovaným audit uměle vyvolaný profesionálními udavači z řad Pirátů". Premiér rovněž zdůraznil, že novele zákona o střetu zájmů označované lex Babiš plně vyhověl a svou bývalou firmu Agrofert převedl do svěřenských fondů. „Vždy jsem dodržoval a dodržuji všechny právní předpisy," uvedl ke zveřejněné zprávě.

Podle jiřího Diensbiera ale nemůže o střetu zájmu u premiéra nikdo pochybovat.„Klientelismus je zosobněný v postavě Andreje Babiše. Nikdo soudný nemůže pochybovat, že je ve střetu zájmů," prohlásil na adresu premiéra Dienstbier v pořadu CNN Prima News. Šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka pak on sám řadí mezi nejhorší šíbry. 

Dienstbier připomněl, že když Babiš vstupoval do politiky se svým hnutím ANO, prezentoval jej jako protikorupční hnutí. Boj proti korupci se však podle bývalého senátora s příchodem Babiše nezlepšil, ba naopak. „Prorostlo to do státních institucí. Klientelismus je de facto zlegalizovaný," míní Dienstbier. Babiše rozhodně nepovažuje za člověka, který bojuje proti korupci. „Přijde mi směšné, když se někdo takový jako Andrej Babiš stylizuje do bojovníka proti korupci a jeho pravou rukou je Jaroslav Faltýnek, který byl dlouho v ČSSD a byl brán za jednoho z nejhorších šíbrů v regionech," připomněl Dienstbier postavu donedávna ještě 1. místopředsedy hnutí ANO.

Právě kolem Faltýnka je v posledních týdnech rušno. Zvlášť poté, co se na veřejnost dostal jeho diář z let 2015 - 2017, který obsahuje řadu poznámek mj. k obchodním schůzkám. Naplno se tak ukazuje, že Faltýnkovi nejde o politiku jako takovou. Vlivného muže ANO zajímají více soukromé aktivity, které však řeší s pomocí svého vlivu, který je podle všeho stále značný. 

Jaroslav Faltýnek v minulosti přestál několik kauz, které by jiným zlomily vaz. Je zapleten v kauze Stoka, manipuloval tendrem na mýto a jeho stopy lze vyčíst z řady dalších podezřelých aktivit. Pro Andreje Babiše byl ale vždy tak důležitý, že se ho neodvážil obětovat. Po volbách může být všechno jinak. Rusové se mohou vrátit do hry o Dukovany.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu