Kdy se zbavíme respirátorů a kdy odhodíme roušky. Experti mají jasno

Domácí 11. května 2021 | 12:34 — Ilona Cílková
Epidemie v Česku slábne. Od pondělí přišlo druhé velké uvolnění v podobě otevřených ochodů a služeb. Asi každého zajímá, jak dlouho budeme nosit respirátory a kdy se zbavíme roušek.
Další 3 fotografie v galerii
Do kdy budeme nosit respirátory a jak to bude s nošením roušek? / Depositphotos

Od pondělí 10. května vláda změnila systém nošení respirátorů a roušek na veřejnosti. Nosit ochranu dýchacích cest venku je nutné nosit jen tam, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe méně než 2 metry – nejedná-li se o členy domácnosti. 

Epidemiolog Roman Prymula vnímá, že nošení ochrany nosu a úst je v létě nepohodlné a obtěžující. Ale je to podle něj nezbytné. „Venku je to to riziko malé, takže tady vidím tu změnu v pořádku. V městské hromadné dopravě nebo ve vnitřních prostorách ale bude nutné je používat nadále, protože tam je to riziko šíření," uvedl epidemiolog pro Český rozhlas. Respirátory podle něj budeme nosit do začátku prázdnin, pak se uvidí. Důležité je, aby nedocházelo k zavlékání různých mutací. To riziko tady ale bohužel je a situace v jiných zemích je horší než u nás, upozornil Prymula.

Bývalý ministr zdravotnictví v této souvislosti varuje před cestováním v nadcházející letní sezóně. „Cestování lidí se nedá vyhnout, ty cesty nepochybně nastanou. Je třeba uvažovat nad tím, že teoreticky nebezpečné mutace viru můžeme získat i v jiných místech než jen v zemích jejich původu. V turisticky atraktivních destinacích se totiž budou kumulovat lidé z celého světa," uvedl Prymula.  

V praxi to bude znamenat přísné dodržování už dnes zavedených a známých opatření, která by během turistické sezóny měla být podle Prymuly ještě zintenzivněna. „Doporučoval bych všem, kteří chtějí na dovolenou, aby i na tu cestu k moři vyjeli bezpečně. Dá se to realizovat třeba vlastním vozem s bydlením v penzionech, to je stejné riziko jako u nás. Doporučoval bych ale všem na dovolenou očkování," apeluje epidemiolog. 

Jak to vidí současný ministr Petr Arenberger? Podle něj bude v budoucnu stačit pouze rouška. Ta bude povolena na veřejnosti a v exteriérech. Respirátory ale zůstanou povinné například v hromadné dopravě a jiných frekventovaných místech. Ministr to rovněž zdůvodňuje objevením nových mutací, které by v budoucnu opět mohly způsobit problémy. Prokázalo se totiž, že zatímco rouška chrání pouze okolí nositele, respirátor ochrání i jeho samého.

Ve vnitřních prostorách si tak podle odborníků budeme muset zvyknout na to, že roušky budou našimi průvodci, i když to zřejmě nebude nutné ve všech případech. V interiérech ale roušky nebo respirátory zůstanou povinné i o prázdninách. Většina lidí, tak asi zůstane u používání respirátoru. Ten totiž bude povinný na většině frekventovaných míst, roušky jen ve venkovních prostorách a některých interiérech. Lidé si rozvolňují sami, říká šéfkuchař Pohlreich. A to nejhorší teprve přijde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu