Lidé si rozvolňují sami, říká šéfkuchař Pohlreich. A to nejhorší teprve přijde
Od pondělí 17. května vláda slibovala velké rozvolnění. Dnes ministr přiznal, že balíček uvolnění nemusí být tak velký, jak se tento týden očekávalo. „Nechci slibovat, že velké rozvolnění bude 17. května. Asi jste zaznamenali, že MeSES nebyla spokojena s takovým rozvolněním. Nevíme, zda se nám do balíčku vejde všechno," uvedl ministr zdravotnictví pro CNN Prima News.
Zahrádky restaurací tak musí být zatím zavřené, byť se lidé kvůli tomu shlukují u výdejních okének, sedí na chodníku nebo na lavičkách. U výdejních okének restaurací to mnohdy vypadá, jako by žádná opatření proti šíření koronaviru neplatila. Lidé se u nich shromažďují, popíjejí a baví se mezi sebou. „Lidé, kteří mají zakrytá ústa, jsou výjimka. Rozvolnění probíhá živelně na základě toho, že se udělalo hezké počasí," zhodnotil situaci šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v nedělní Partii na CNN Prima NEWS.
„Je otázka, jestli to jsou restaurace schopné to zařídit, jestli mají právo lidem říkat, aby se neshlukovali. Když se lidé budou chovat zodpovědně sami o sobě, bude to nejlepší. Nemůžeme lidem nařizovat, co mají dělat," uvedl Polreich na otázku, jestli by bylo lepší oficiálně restaurační zahrádky za přísných hygienických podmínek otevřít.
Polreich nerozumí tomu, proč jsou restaurace nebezpečná a odstrčená zóna. Podnikatelům by podle něj nejvíce pomohlo, kdyby věděli, co je čeká. „Za posledních 15 měsíců jsme se odnaučili plánovat. Netroufám si předvídat, co bude nebo nebude. Byli jsme zavření 7 měsíců s třítýdenní pauzou. Ze všeho nejvíc bychom ocenili, kdybychom věděli, kdy budeme moct otevřít," uvedl.
Nad dříve zmiňovaným termínem otevření zahrádek 17. května visí čím dál větší otazník. Prioritou je podle premiéra Andreje Babiše návrat dětí do škol a většímu rozvolnění se brání i epidemiologové. Kolik restaurací současnou uzavírku přežije, bude jasné, teprve až skončí podpůrné programy vlády. Odborníci se shodují, že 40 procent zařízení již neotevře. Gastronomické odvětví patří k nejpostiženějším vůbec. Každý den uzavření ztrácí na tržbách přes 400 milionů korun. Nejstrmější propad tržeb pak zaznamenaly bary.
Restaurace, bary a kavárny musely zavřít 14. října. Otevřít mohly 2. prosince s omezenou otevírací dobou i kapacitou, ale ne na dlouho. Od 18. prosince tak musely hospody, restaurace a kavárny znovu zavřít. Od té doby je povolený prodej pouze prostřednictvím výdejního okénka či rozvozu. Čeká nás obrovský problém, který svět nechce vidět, varují experti.