Podivná Hamáčkova cesta do Moskvy získává nové obrysy

Domácí 04. května 2021 | 10:17 — Ilona Cílková
Jan Hamáček je ve vážném podezření, že jeho cesta do Moskvy, kterou vydával za politickou kamufláž, měla ve skutečnosti jiný cíl. Okolnosti nedávno plánované a poté zrušené cesty místopředsedy vlády nyní získavají nové obrysy.
Další 1 fotografie v galerii
Hamáček nově zveřejněné informace ohledně své cesty do Moskvy popřel / Foto: ČSSD

Server SeznamZprávy přišel s informací o schůzce, které se vedle Hamáčka zúčastnil český velvyslanec v Moskvě, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace, ředitel Vojenského zpravodajství, policejní prezident i nejvyšší státní zástupce.

Podle serveru se jednání odehrálo ve čtvrtek 15. dubna večer v kanceláři ministra vnitra. Bylo to den poté, co Jan Hamáček oficiálně veřejně oznámil, že se chystá do Ruska na jednání o vakcínách Sputnik V. 

Vicepremiér Hamáček měl zdrojů Seznamu nabídnout Rusku následující dohodu. Kauza bude v Česku potichu odložena, Rusové výměnou za to dodají milion dávek Sputniku V a ruský prezident Vladimír Putin se v Praze sejde s americkým protějškem Joe Bidenem.

Hamáček na Twitteru informace popřel. „Jednoznačně odmítám spekulace,“ uvedl na začátku příspěvku. ,,V žádném okamžiku nebyl předmětem jednání jakýkoliv výměnný obchod s Ruskou federací,“ hájil se dále. „Jediným tématem schůzek byl dopad kauzy Vrbětice na bezpečnost státu a vztahy mezi Českou republikou a Ruskem, mimo jiné z toho důvodu, že média měla prokazatelně část informací o kauze Vrbětice a hrozil jejich únik," napsal a dodal, že článek ze SeznamZpráv nedává smysl.

Premiér Babiš v rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že o zmíněné schůzce ani o údajných plánech ministra nevěděl. „Já jsem se k tomu vyjadřoval. Bylo by velice nevhodné, aby ministr teď navštívil Rusko. Jestli tam byla nějaká schůzka, nevím. Nemám o tom informace. Vyšlo to dnes ráno, tak se na to pana Hamáčka zeptám," uvedl premiér v pořadu Nový den.

K rezignaci již vyzval Jana Hamáčka předseda opoziční ODS Petr Fiala. „Jan Hamáček by měl hned rezignovat, nemůže vést ministerstvo, které je zodpovědné za bezpečnost lidí. On naopak bezpečnost občanů přímo ohrožuje. Toto je další důvod, proč koalice SPOLU považuje za nutné vyslovit vládě nedůvěru," uvedl Fiala. Ze Sputniku se stalo výbušné politické téma. Osobně pojedu jednat do Moskvy, hlásí se Hamáček.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu