Hrozí, že se lidé na opatření vykašlou, varují experti

Domácí 21. dubna 2021 | 14:01 — Ilona Cílková
Šíření nákazy koronaviru v Česku zpomaluje. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger dnes uvedl, že kabinet chce otevřít obchody nejpozději 3. května. V jakém rozsahu by otevření proběhlo, zatím není jasné. Vláda bude o rozvolňování protiepidemických opatření jednat ve čtvrtek.
Další 3 fotografie v galerii
Rozvolňovací kroky by měly přicházet postupně a s rozvahou / Depositphotos

„Směřujeme k tomu, aby se obchody otevřely nejpozději od 3. května," uvedl ministr pro CNN Prima News. Arenberger řekl, že v pondělí 26. dubna by se mohly otevřít mateřské školy i v dalších čtyřech krajích. Tento týden pak vláda doladí dlouhodobější plán rozvolňování. „Chceme získat konsenzus všech hráčů, kteří by měli do tohoto plánu zasahovat a kterých se bude týkat," zmínil ministr plán následujících dnů.

„Nechtěli bychom to uspěchat. Určitě uděláme plán na první polovinu května, který má už základní obrysy, co se týče jednotlivých kategorií. Také připravujeme další kroky, které zveřejníme hned, jak získáme všechna konsenzuální stanoviska," vysvětlil ministr zdravotnictví.

Podle něj je vývoj epidemie je vratký. „Rozhodli jsme se pro hranici 100 na 100 tisíc obyvatel proto, že jsme se trápili v dlouhé uzávěře. A tak jsme začali trošku ambiciózněji. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že třeba v Německu nebo okolních zemích je hranice pro bezpečnější rozvolňování kolem 50 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel. Takže určitě pokračujeme správným směrem, ale o to více musíme být obezřetnější, abychom zbytečně nezvrátili příznivý vývoj," zdůraznil Arenberger.

S tím souhlasí profesor imunologie z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václav Hořejší. Ten varuje před přílišným optimismem. „Čísla jsou optimistická, ale nejsou tak dobrá, jak bychom chtěli. Jsou země, které dokonce s těmito čísly uvažují o zpřísnění opatření," varoval Hořejší. Rozvolňovat bychom měli s rozumem a vláda by měla postupovat podle doporučení odborníků. „My bychom to měli respektovat. Psychologicky je nebezpečné, když se lidem, řekne, že situace vypadá dobře. Lidé se pak na opatření vykašlou. Rozvolňování bude postupné a nezkazme si to tím, že se na to vykašleme," apeloval Hořejší v pořadu Nový den pro CNN Prima News.

Jak vidí profesor Hořejší tempo vakcinace v České republice? Tempo odpovídá tomu, kolik očkovací látky máme k dispozici. „Horší by bylo, kdybychom jí měli nadbytek a nezvládali jsme očkovat. Kdybychom měli vakcín několikanásobně více, zvládli bychom to. Vládu bych za průběh očkování nekritizoval," vysvětlil imunolog. Očkování neznamená, že budeme mít vyhráno. Prymula naznačil další postup.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu