Očkování neznamená, že budeme mít vyhráno. Prymula naznačil další postup

Domácí 20. dubna 2021 | 09:59 — Ilona Cílková
Proces očkování je v Česku na dobré cestě. Hlavním limitem jsou v současné době dodávky vakcín. Ale problémy možná nekončí. Odborníci upozorňují, že s ohledem na to, jak se bude virus dále vyvíjet, bude zřejmě nutné přeočkovat třetí dávkou.
Další 2 fotografie v galerii
Podle Prymuly bude zřejmě nutné přeočkovat třetí dávkou / Pixabay Gerd Altmann

Podle expertů nemůžeme říct, že teď se všichni naočkujeme a bude vyhráno. Mohou se vyskytnout nové mutace, které budou mít různé vlastnosti. Dobrou zprávou je, že zejména mRNA vakcíny je možné modifikovat, aby byly účinné na případné nové varianty.

Podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly nás současné vakcíny stoprocentně ochrání minimálně šest měsíců. Pokud bude nutné přeočkování, bylo by to právě kvůli novým mutacím koronaviru. Není ale jasné, kdy by lidé třetí dávku vakcíny dostali.

„Stoprocentně víme, že vakcína chrání minimálně šest měsíců. Z klesajících protilátek je možno odhadnout, že to bude minimálně jeden rok. Ale problém, který nastává, je s mutacemi. To je hlavní důvod, proč by se lidé museli přeočkovat. Ale jestli to bude na podzim nebo ve vzdálenější době není zatím jasné," vysvětlil Prymula pro CNN Prima News.

Podle bývalého ministra může současný pokles nově nakažených zkomplikovat jihoafrická mutace koronaviru. „Ale nevíme řadu věcí. Jak mutace bude silná ve srovnání s britskou, jak bude mít dominantní schopnost zaujmout místo britské mutace. Může se ukázat, že to tak silné nebude," uvedl epidemiolog.

Největší problém s mutací spočívá v tom, že je schopna se vyhnout se účinku očkování i imunitního systému. Proto podle Prymuly společnost Pfizer/BioNTech uvažuje o zavedení třetí dávky. „Klasická imunita navozená touto vakcínou nepokrývá úplně optimálně jihoafrickou mutaci. Ukazuje se, že byť protilátky nejsou úplně specifické, tak pokud jich je výrazně vyšší hladina, i na tuto mutaci zabírají. Když budeme mít vysoké hladiny protilátek, budeme schopni se ochránit i proti těmto mutacím," upřesnil.

Podle odborníků je potřeba se naučit s koronavirem žít, protože zde bude napořád. Evropané se časem proočkují natolik, že začne fungovat kolektivní imunita. Jak upozorňuje biochemik Aleksi Šedo, lidstvo se v minulosti adaptovalo na nejrůznější patogeny. Totéž se může stát i u nového typu koronaviru: „Časem se může stát, že viry v populaci jsou, ale nepředstavují žádný další problém. Může se stát, že koronavirus bude jen rýmička, zatímco loni bylo pošetilé tvrdit, že je to jen chřipečka," uvedl pro Český rozhlas. Obrovský problém. Z Brazílie se stala koronavirová laboratoř ohrožující celý svět.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu