Promoření bohužel nestačí. Vědci varují před další problémem

Domácí 18. dubna 2021 | 08:01 — Ilona Cílková
Zavlečení vzácných variant koronaviru vzbuzuje v Česku obavy. Zatím se neprokázalo, že by byla některá varianta více infekčnější než převládající britská. Jejich skutečné nebezpečí je v částečné odolnosti vůči vakcínám a protilátkám. Vědci proto varují před možnou další vlnou.
Další 3 fotografie v galerii
Zavlečení vzácných variant koronaviru vzbuzuje v Česku obavy / Depositphotos

Nejčastěji se hovoří o nebezpečí jihoafrické a brazilské varianty. Jejich nebezpečí spočívá ve vyšší odolnosti vůči aktuálně používaným vakcínám. Ohledně závažnosti průběhu jihoafrické a brazilské varianty dosud WHO nemá k dispozici spolehlivé studie. Ty, na které odkazuje, nicméně nepopisují vyšší smrtnost či závažnější průběh, než má britská varianta.

Brazílii, kde vznikla, dostala na druhé místo na světě v počtu úmrtí. Například ve městě Manaus měly tři čtvrtiny Brazilců protilátky, ale varianta tam i po celé zemi způsobila extrémně silnou vlnu nákazy. Před další vlnou, kterou by tady mohla mutace z Brazílie způsobit, varuje Omar Šerý, ředitel laboratoře Elisabeth Pharmacon, která mutace zkoumá.

Mohla by se brazilská mutace rozšířit v Česku? Podle Šerého to není vyloučené. „Osobně předpokládám, že nyní po té třetí a čtvrté vlně máme v České republice opravdu každého druhého člověka promořeného. Každý druhý Čech v současné chvíli měl covid-19. Navíc spousta lidí je naočkována. Díky tomu jsme chráněni proti těm variantám koronaviru, které tu byly doposud, včetně té britské. Ale jestliže bychom si sem importovali brazilskou variantu, tak je nebezpečí, že nám to tady začne růst a objeví se další vlna epidemie, a toho se musíme vyvarovat. Z mého pohledu je zcela zásadní, abychom se chránili před importem nových variant koronaviru, uvedl biolog Šerý pro Seznam.

Podle Šerého je důležité testování PCR testy a trasování. „V první řadě je potřeba, aby laboratoře opravdu byly schopné detekovat různé varianty viru. Dále je pak třeba zabezpečit, aby se důsledně trasovalo. A aby se trasovaly především osoby, které jsou pozitivní na brazilskou variantu viru nebo na nějaké další exotické varianty koronaviru, které by se nám tady mohly šířit," uvádí Šerý.

Odborníci uvádějí, že zatímco je brazilská varianta podobně nakažlivá jako třeba ta britská, mnohem snáze nakazí očkované nebo ty, co covid prodělali. Podle Romana Prymuly v některých místech, kde se brazilská mutace rozšířila, snížila účinnost vakcín až na 40-50 %. Jak se bude situace vyvíjet v Česku se podle něj dá jen těžko odhadovat.

Rekordní počty nakažených hlásí Indie. Počty nově odhalených případů nákazy se pohybují nad 200 tisíci za jediný den. Podle odborníků je ale testování v zemi omezené, skutečný rozsah epidemie je proto výrazně horší. Kvůli masivnímu šíření nákazy se navíc miliardová Indie stává ideálním prostředím pro vznik nových variant koronaviru, podobně jako těžce zasažená Brazílie. Obrovský problém. Z Brazílie se stala koronavirová laboratoř ohrožující celý svět.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu