Ministerstvo zdravotnictví pod tlakem právníků. Češi se začínají bouřit

Domácí 12. dubna 2021 | 08:09 — Ilona Cílková
Ministr zdravotnictví Petr Arenberger čelí kritice za nejasné informování o omezeních, která začnou platit po skončení nouzového stavu. Podle některých právníků jedná nový šéf resortu protiústavně, když se snaží zavést opatření během platnosti pandemického zákona.
Další 2 fotografie v galerii
Omezení při sportu trvá / Depositphotos

Takřka po půl roce v pondělí v Česku skončil nouzový stav. Přestává tak například platit zákaz cestování mezi okresy či omezení nočního vycházení. Většina protiepidemických opatření však i nadále trvá a řídí se pandemickým zákonem. Otevřou také některé obchody, třeba papírnictví, prodejny s dětským oblečením a obuví nebo farmářské trhy. Návštěvníkům se otevřou i brány zoologických a botanických zahrad, zatím ještě s omezenou kapacitou.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger ale dnes navrhne vládě ke schválení další omezená veřejného shromažďování uvnitř a venku, a to na maximálně dva lidi. Původně se mělo od pondělí moci venku shromáždit až 20 lidí a uvnitř až deset. Arenberger ale mimořádné opatření svého předchůdce Jana Blatného zpřísnil. Jím vydané opatření je účinné od pondělí, kdy ho ale vláda musí také schválit. Kabinet bude jednat od 14.00.

Ministr zdravotnictví upozornil, že uvolnění pro amatérský sport musí být opatrné. „Na venkovní sportovní ploše se sportuje ve dvojicích, přičemž na jedné sportovní ploše může být takových dvojic maximálně šest. Minimální vzdálenost mezi dvojicemi je 10 metrů," napsal Arenberger na Twitter.

Proti rozhodnutí protestují mnohé sportovní svazy, podle kterých ministerstvo diskriminuje některé aktivity. Někteří právníci namítají, že k takovému omezení nemá ministerstvo pravomoc. Zamezit setkávání lidí bez nouzového stavu podle nich není možné. Pandemický zákon, podle kterého bude Česko fungovat, umožňuje pouze zákaz nebo omezení konání veřejných nebo soukromých akcí, při kterých dochází ke kumulaci lidí na jednom místě.

Arenberger předpokládá, že se lidé budou podle nařízení chovat, dokud ho případně za čtrnáct dnů soud nezruší. To je podle ústavního právníka Jana Wintra naprosto neakceptovatelné. „Tento přístup ministra mě velmi mrzí. Před několika dny sliboval, že bude zachovávat Ústavu České republiky a zákony a uvádět je v život," upozornil Wintr v rozhovoru pro iRozhlas.

„Přístup představitele veřejné moci, když řekne, že ví, že tu pravomoc nemá, ale stejně to opatření vydá, protože mu bude trvat aspoň 14 dní, než ho zruší soudy, si myslím, že je naprosto neakceptovatelné. Musím říct, že tímto včerejším vyjádřením pana ministra jsem pobouřen," reagoval na rozhodnutí nového ministra ústavní právník. Ministr zdravotnictví v palbě kritiky. Arenberger se nepoučil a chaos pokračuje.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu