Ministr Arenberger nastínil možnost, jak se nechat očkovat Sputnikem V

Domácí 09. dubna 2021 | 10:24 — Ilona Cílková
Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger po svém nástupu do funkce řeší složitý úkol. Za jakých podmínek by šlo umožnit očkování proti koronaviru lidem, kteří mají zájem i o dosud neschválené vakcíny, jako je i ruský Sputnik V. Jak chce tuto očkovací látku dostat na český trh?
Další 3 fotografie v galerii
Vakcínu Sputnik V vyvinulo ruské Národní výzkumné centrum pro epidemiologický a mikrobiologický výzkum Nikolaje Gamaleji / Depositphotos

Podle Arenbergera má o ruskou vakcínu zájem až čtvrtina z těch, kteří se chtějí nechat očkovat. „Jsou tady firmy, konkrétně Hospodářská komora a další lidé, kteří nás žádají o Sputnik," prohlásil ve středu premiér Andrej Babiš. Jak tedy dostat vakcíny do Česka? Nový ministr moc možností nemá. Existují pouze dvě možnosti. 

„V tuto chvíli není na stole, že bychom řekli, že zítra jedeme nakupovat do Ruska, ale abychom se podívali na dokumentaci, která je k dispozici," prohlásil ve středu Petr Arenberger pro Radiožurnál. Arenberger přitom odkazoval na Státní zdravotní ústav, který se podle něj Sputnikem V zabývá už od února. Jenže ten k ruské vakcíně žádné podklady nemá. A Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), tuzemský orgán pro registraci léků, disponuje jen kusými informacemi. 

Aby bylo možné udělit výjimku, ministerstvo by muselo nejdříve požádat o odborné stanovisko Státní ústav pro kontrolu léčiv. A to se dosud nestalo. „Platí, co jsem deklarovala dříve, že v souvislosti s vakcínou Sputnik V nebyl zahájen žádný oficiální proces," popsala ředitelka ústavu Storová. Podnět by měl přijít přímo od ministerstva, které by muselo shromáždit veškeré relevantní podklady. Aktuálně dostupná dokumentace je podle Storové k vytvoření skutečně odborného závěru nedostatečná.

„Neobsahuje informace, které by nám umožnily vydat závěr, na základě kterého bychom mohli doporučit, že ta vakcína je bezpečná, účinná a že je možné bez rizik s ní očkovat," uvedla Storová. 

Ministr zdravotnictví Arenberger nastínil ještě další možnost. Stovkám, možná tisícům zájemců by umožnil očkování ruskou látkou Sputnik V při klinickém testování, a to s jejich písemným souhlasem. „Pokud bude příležitost v nějakém horizontu typu klinického zkoušení léků, zase standardní postup, který je respektován evropskými úřady, tak se o to určitě budeme zajímat," uvedl nový ministr.

Schvalovací proces by měl opět na starosti Státní ústav pro kontrolu léčiv. „I žádost o klinické hodnocení má svoje pravidla. Musí obsahovat dokumenty a informace, které jsou v zákoně předepsané. To my si nijak nevymýšlíme. A o schválení a hodnocení nás taky musí někdo požádat," uvedla k této možnosti Storová. Vakcína Sputnik používá velmi chytrý přístup, který jsem neznal, říká Roman Prymula.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu