Další rozvolňování s velkým otazníkem. Je toho moc, míní experti

Domácí 08. dubna 2021 | 09:38 — Ilona Cílková
Česká republika se připravuje na rozvolňování. V pondělí 12. dubna se do škol vrátí žáci prvního stupně, otevřou se některé provozovny a uvolní se pravidla pro setkávání lidí a cestování mezi okresy. Včerejší výměna na postu ministra zdravotnictví ale zadrhla plán na další rozvolňování.
Další 3 fotografie v galerii
Farmářské try by se měly otevřít / Depositphotos

Plán už před Velikonocemi sliboval exministr Jan Blatný, ale stále není hotový. Nově ho bude muset projednat a schválit ministr Petr Arenberger. Zkomplikovalo se i jednání o rozvolnění sportu, které bylo původně plánováno na středu. Všichni tak vyčkávají a Češi zatím vůbec netuší, kdy a za jakých podmínek se otevřou restaurace, obchody nebo sportoviště.

Jediné, co je zatím jasné a schválené, je plán na otevření škol. Do těch se od 12. dubna vrátí v rotačních týdenních cyklech žáci prvního stupně. Dále se také otevřou školky, ale pouze pro ročník předškoláků. Z ministerstva zdravotnictví zaznívá, že by se další nařízení měla řídit podle nové tabulky. Ta ovšem stále není hotová. A nejistota tak zůstává.

Vláda schválila, že se od pondělí otevřou papírnictví, obchody s dětskými oděvy a obuví, prádelny a čistírny, zámečnictví, nebo prodejny náhradních dílů do automobilů. Spolu s nimi se otevřou také venkovní prostory zoologických a botanických zahrad a farmářské trhy – částečně. Zákaz cestování mezi okresy a noční vycházení skončí spolu s nouzovým stavem 11. dubna. Setkat se bude moci nově až deset lidí uvnitř a dvacet venku.

Jak se na současné rozvolňování dívá epidemiolog a člen odborné mezioborové skupiny Petr Smejkal? Samy o sobě jednotlivé změny nic neznamenají, ale v součtu jich je podle Smejkala v jeden čas příliš kvůli vysokému počtu lidí nakažených koronavirem moc.

„Je to prostě moc. Každá jednotlivá věc sama o sobě nic velkého neznamená. Úplně chápu, že děti rostou a potřebujete jim koupit nové boty, potřebujete do škol koupit sešity. Všemu tomu rozumím. Ale je tam i shromažďování deseti lidí uvnitř, je tam cestování mezi okresy. Těchto věcí je moc. Hygienické stanice budou používat protiepidemický zákon nebo zákon o ochraně zdraví, kterým se dá dost věcí regulovat a je dobře, že řadu věcí přenášíme v tuhle chvíli na kraje, že se pořád nebude někdo vymlouvat, že to nařizuje jenom stát a že se to může řídit regionálně. Ale je toho moc," vyjádřil své obavy Smejkal v rozhovoru pro Radiožurnál.

„S námi byly konzultovány pouze zoologické zahrady. To jsme řekli, že když je to otevřený prostor, tak proč ne, když se tam nebude konzumovat - a farmářské trhy. Tam mám strach z náplavky tady v Praze, protože si pamatujeme tu fotku. Ale jinak jsou to malé trhy. Náplavka je dost výjimečná v mnoha ohledech," míní Smejkal. A to vše se navíc děje v době, kdy ještě nevíme, jak se do stavu epidemie promítnou Velikonoce. Šíření současné mutace léto neovlivní. Je příliš silná, varuje Prymula.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu