Šíření současné mutace léto neovlivní. Je příliš silná, varuje Prymula

Domácí 06. dubna 2021 | 09:04 — Ilona Cílková
Čtvrtá vlna epidemie brzy skončí s tím, jak porostou venkovní teploty, myslí se někteří epidemiologové. Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymula není přílišný optimismus na místě. Během teplého počasí se letos koronavirus může šířit výrazně rychleji než loni.
Další 3 fotografie v galerii
Podle Prymuly nebude vliv počasí pro šíření epidemie určující / Pixabay Thiago Lazarino

Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra se infekčnost viru s lepším počasím sníží. „Počet nově infikovaných osob klesne už během dubna pod dva tisíce denně a během května pod tisíc. Velkou roli v dalším poklesu sehraje preventivní PCR testování ve školách a v podnicích a také před nejrůznějšími kulturními, sportovními a společenskými hromadnými akcemi," uvedl Flégr na Facebooku. Evoluční biolog je přesvědčen, že se už od konce léta objeví léky a léčebné postupy, které zvýší šance nemocných na uzdravení. Zároveň ale upozorňuje, že se začnou objevovat mutanty, které prolomí vakcínami navozenou imunitu.

Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymula není přílišný optimismus na místě. Podle něj v létě počty nakažených výrazně neklesnou a během teplého počasí se letos koronavirus může šířit výrazně rychleji než loni. Na vině jsou právě nebezpečné mutace viru. Prymula to uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Podle Prymuly nebude vliv počasí pro šíření epidemie určující. Lidé podle něj mají za pěkného počasí větší možnost se neshlukovat „Není to až tak otázka vysokých teplot a jejich neprospívání viru. Víme, že k šíření docházelo i v zemích, kde jsou vysoké teploty. Spíš jde o to, že lidé se logicky chovají jinak, neshlukují se tak často. Pokud toto bereme v potaz, vliv počasí v uplynulém období byl zhruba čtyřicetiprocentní. To znamená, že aktivity přenosu klesaly," vysvětlil. „Můžeme ale očekávat, že u té současné mutace je výrazně silnější a pozitivní efekt kolem 40 až 70 procent. Tak tady pokles úplně výrazný nebude a musíme s tím počítat,“ dodal Prymula.

Základem všeho tak zůstává dodržování protiepidemických opatření. „Tady to není o tom, abychom dodržovali pravidla, když nás sleduje policie, ale i v době, kdy se na nás nikdo nedívá. Je to zejména otázka distance, protože mutace se tady pohybují a zejména ta britská je schopna se šířit na poměrně velkou vzdálenost," řekl Prymula.

Prymula v pořadu rovněž kritizoval uzavření obchodů během Velikonoc. Podle něj nešlo o šťastné rozhodnutí. Lidé do obchodů s potravinami nahrnuli ve čtvrtek i v sobotu. To se podle něj může projevit na číslech nově nakažených přibližně za deset dnů. Český boj o vakcínu Sputnik V začíná. Prezident Zeman už zná odpověď rektora Zimy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu