Podceňované signály nákazy koronavirem. Onemocnění mohou provázet problémy se zrakem

Domácí 31. března 2021 | 08:23 — Ilona Cílková
Únava, zvýšená teplota, bolest hlavy, ztráta čichu a chuti. To jsou nejčastější příznaky, které postihují lidi nakažené nemocí covid-19. Stále více studií ale také poukazuje na zhoršující se zrak nakažených lidí.
Další 3 fotografie v galerii
Koronavirus může v některých případech dokonce proniknout dovnitř oka / Depositphotos

Mezi nejčastější klinické příznaky onemocnění covidem-19 patří horečka, suchý kašel, únava, dušnost, bolesti svalů a kloubů, trávicí obtíže. Specifická je ztráta čichu a chuti.  Závažný průběh onemocnění bývá spojen se zápalem plic. Koronavirus může v některých případech dokonce proniknout dovnitř oka. V laboratořích v USA byl koronavirus prokázán ve sklivci a na vnitřní ploše rohovky. 

„Problémy s očima začínají pacienti pociťovat většinou do dvou týdnů od výskytu prvních příznaků onemocnění. Potíže odeznívají obvykle po dalších dvou týdnech. V některých případech oční příznaky mohou být dokonce prvním projevem onemocnění,” popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Existence očních příznaků u pacientů s covidem-19  je podle jednotlivých studií udávána v rozmezí od jednoho do 32 procent. „Postižena může být jak spojivka a rohovka, tak i oční sítnice. Pacienti nejčastěji udávají zčervenání oka, světloplachost, dále bolest očí nebo zhoršené vidění. Nejfrekventovanější oční diagnózou v souvislosti s koronavirem je zánět spojivek. Nezřídka jsou přítomny symptomy takzvaného suchého oka, které provází nepříjemné řezání nebo pocit cizího tělíska v oku. Tyto pocity se mohou stupňovat v souvislosti s prací na počítači, s mobilem nebo v důsledku dlouhého pobytu ve vnitřních prostorách,” uvádí Drahomíra Baráková, primářka oční kliniky Gemini v pražské Krči.

Onemocnění koronavirem může v důsledku celkové zátěže organismu vést i ke zhoršení už přítomných očních onemocnění. „Nejčastěji jsou to onemocnění sítnice, která jsou spojena s nahromaděním tekutiny v sítnici. Může dojít ke zhoršení již existujících otoků, věkem podmíněné makulární degenerace, zejména její vlhké formy, nebo k rozvinutí či zhoršení takzvané centrální serózní chorioretinopatie," uvádí Robert Kadlec, vedoucí sítnicového centra oční kliniky Gemini.

Problémy se zrakem se ale mohou objevit i po odeznění koronaviru, kdy dochází především ke změnám v množství i kvalitě slzného filmu a vzniku rohovkových poškození s následným mlhavým viděním.

Důležité je dbát na správné nošení respirátoru. „I správně nasazený respirátor ve většině případů nasměřuje část vydechovaného vzduchu do očí. Způsobuje to osychání očí a zhoršuje nepříjemné pocity. U lidí s covidem-19 může vydechovaný vzduch zvyšovat riziko postižení očí koronavirem. Proto je důležité mít respirátor nasazený co nejpečlivěji. Samozřejmostí je pravidelná výměna respirátoru za nový, protože může být sám o sobě zdrojem infekce,” vysvětlil Pavel Stodůlka.

Vedle koronaviru mají na zhoršující se zrak Čechů vliv i odklady návštěv očních lékařů. Samostatnou skupinou zrakových obtíží jsou ta, která s pandemií souvisí nepřímo. Vznikají v důsledku zanedbání kontrol nebo oddalování návštěvy lékaře pro nově vzniklé potíže ze strachu z nákazy. Tato skupina následků je nejširší a v plném rozsahu se pravděpodobně ukáže až po skončení pandemie. Optimismus není na místě. V Evropě je nebezpečná mutace koronaviru.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu