Optimismus není na místě. V Evropě je nebezpečná mutace koronaviru

Domácí 30. března 2021 | 08:31 — Ilona Cílková
Virus způsobující nemoc covid-19 v několika částech světa nezávisle na sobě zmutoval k vyšší nakažlivosti a dalším vlastnostem, které komplikují zvládání pandemie. Co jejich nástup znamená pro příští měsíce? Experti varují, že optimismus není na místě.
Další 3 fotografie v galerii
Virus způsobující nemoc covid-19 v několika částech světa nezávisle na sobě zmutoval / Depositphotos

Rozšíření tří hlavních variant koronaviru SARS-CoV-2 monitoruje Světová zdravotnická organizace (WHO). V březnu byla podle jejích dat přítomnost britské varianty hlášena ve 106 zemích světa, jihoafrické varianty v 56 a brazilské varianty ve 29 zemích.

Proč virus tak rychle mutuje? K velkému množství mutací a celých variant přispělo rychlé šíření covidu, neboť se dá říct: čím víc nemocných, tím víc mutací. „RNA viry obecně mutují velmi rychle, ale koronaviry mají opravné mechanismy, a tak ve srovnání s ostatními mutují o něco pomaleji," uvedl Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd pro Radiožurnál.

Varianta koronaviru odhalená na konci loňského roku v Brazílii je nebezpečná nejen kvůli vyšší nakažlivosti, ale také kvůli schopnosti nakazit lidi, kteří už covid-19 prodělali. Vědci odhadují, že mutace označovaná jako P.1 by se mohla šířit až dvakrát rychleji ve srovnání s jinými kmeny.

Nově objevená varianta z Amazonie, označovaná jako P.1 (20J/501Y.V3) by mohla ohrozit celý svět. Uvedl to list The Wall Street Journal. Kmen P.1, který už byl zjištěn ve 20 zemích a minulý týden se jeho výskyt potvrdil v New Yorku, je podle nové studie až 2,2krát nakažlivější než původní varianta koronaviru SARS-CoV-2. U tohoto kmene je také vyšší riziko, že se lidé nakazí koronavirem opakovaně, neboť je schopen překonat 25%-60% imunity z předchozí nemoci. 

Na kmen P.1 nyní připadá většina nově nakažených v Brazílii. Podle lékařů napadá mladší a zdravé jedince. Zhruba 30 procent lidí, kteří po nákaze koronavirem umírají, je nyní mladších 60 let. Lékaři v celé Brazílii podle listu WSJ potvrzují, že rizika kmene P.1 jsou zjevná a značná. „Máme tu pacienty, kteří nejsou obézní, nemají další přidružené choroby a nejsou staří, a přesto je virus přemůže,” řekl doktor Diego Montarroyos Simões z jednotky intenzivní péče v nemocnici v severovýchodním městě Recife.

Vědci zjistili výskyt nové mutace i v Evropě. Kromě Velké Británie potvrdily výskyt brazilské mutace i další evropské země včetně Německa, Francie a Itálie, která hlásí dokonce desítky případů. A to není vůbec dobrá zpráva. Brazilský kmen se objevil později než britská varianta B.1.1.7 a stále zůstává do jisté míry záhadou. Částečně i proto, že Brazílie provádí podstatně méně testů a údajů je tedy méně. Česku hrozí opakování chyby z prosince. Experti řekli, co bude pro zvládnutí pandemie klíčové.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu