Česko je v obrovské nouzi. Vláda před volbami ztratila odvahu

Domácí 24. března 2021 | 08:32 — Ilona Cílková
Vláda nemá odvahu zavřít aspoň na dva týdny továrny. Zdravotnictví je zoufale přetížené a stále řeší důsledky nezvládnuté epidemie, zatímco průmysl jede. Experti varují, že čím déle pouze přibržďujeme, tím déle bude krize trvat.
Další 3 fotografie v galerii
Česká vláda nařídí ještě masivnější testování v zaměstnání / Depositphotos

„To, že budeme mít špatné Velikonoce, se rozhodlo už před třemi týdny, kdy vláda nenašla odvahu zavřít aspoň na dva týdny továrny," řekl šéf České lékařské komory Milan Kubek pro CNN Prima News. Podle něj je to paradoxní situace. „Nesmíme kvůli tomu ani na chalupu. Nikdo nikam nesmí, ale továrny jedou, jako by se nechumelilo," upozornil Kubek. Podle něj se plošné antigenní testování zdaleka nevyrovná plošné karanténě.

Podle prezidenta ČLK průmysl není tak důležitý, jak se tváří, a zdravotnictví zoufale řeší důsledky nezvládnuté epidemie. „Nemohu se smířit s tím, že určitá část národního hospodářství žádné náklady nenese. Přitom průmysl není zdaleka tak důležitý, jak se tváří. Tvoří asi 35 procent našeho hrubého domácího produktu. Služby, které jsou mnohem důležitější, jsme ekonomicky v podstatě úplně zlikvidovali, protože nefungují několik měsíců," zdůraznil Kubek.

Podle něj je Česko v situaci těžkého auta, které jede z kopce. A vláda místo toho, aby zatáhla záchrannou brzdu, pouze přibržďuje. „Vláda nemá odvahu omezit aspoň na pár dní fungování továren. Čím déle přibržďujeme, tím déle bude krize trvat," varuje lékař. Podle Kubka bychom všichni měli zatnout zuby, vydržet a všichni včetně průmyslu se omezit," vyzývá šéf ČLK.

Jeho slova potvrzují i výpočty matematika z CERGE-EI a ředitele Centra pro modelování biologických a společenských procesů René Levínského. Ty ukazují na to, že při současném reprodukčním čísle bude trvat ještě 40 dní, než se země dostane do situace, kdy bude možné epidemii držet pod kontrolou prostřednictvím testování a trasování.

„Je pro mě naprosto šílené, jakým způsobem reaguje průmysl ve chvíli, kdy je celé procento testovaných zaměstnanců pozitivních. To je opravdu ohromně vysoké číslo a oni se tváří, jako že se nic neděje a všechno je v pořádku. Ptám se, kolik by se těch lidí mělo najít, aby to kapitáni průmyslu začali považovat za problém?," uvedl Levínský pro Český rozhlas.

Imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václav Hořejší vidí další problém v tom, že se politici obávají vymáhání vlastních nařízení. „Když se řekne, že se má něco dělat, tak je povinností státu vymáhat plnění těch věcí. Je to stejné jako dopravní předpisy. V obci musíte jet bez milosti padesátkou a argumentem není, že to ty lidi obtěžuje." V tomto ohledu stát doposud velice selhával. „Politici se zkrátka bojí, že kdyby byli příliš přísní, tak by jim to lidi spočítali ve volbách. Ale takhle to nejde."

Imunolog má za to, že nejméně 80 procent průmyslových podniků by na několik dní mohlo zavřít, nebo alespoň výrazně omezit výrobu. „Vláda by toto doporučení měla určitě přijmout," řekl pro Český rozhlas. Čísla jsou horší, než jsme čekali. Evropa je na prahu další vlny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu