Jednoduchý způsob, jak přinutit lidi, aby se nechali očkovat. Stačí maličkost, radí vědec

Domácí 20. března 2021 | 08:57 — Ilona Cílková
Tempo očkování v Česku zrychluje. Z 1,2 milionu vykázaných dávek jich více než půl milionu podali zdravotníci v posledních třech týdnech. Ve srovnání s evropskými státy si Česko ale nevede dobře. A navíc stále více mladších lidí se k očkování staví odmítavě. Jenže bez vakcinace se šíření epidemie zvládnout nedá.
Další 3 fotografie v galerii
Dejme očkovaným lidem výhody, doporučují odborníci / Depositphotos

Podle evolučního biologa a parazitologa Jaroslava Flegra by očkovaní lidé by měli mít velké výhody. „Bude to sice vůči neočkovaným nefér, ale když se nám tímto nátlakem podaří ostatní přinutit, aby se naočkovali, bude to jedině dobře," myslí si Jaroslav Flegr.

Podle něj očkování ztlumí šíření epidemie. „Pořád ale bude existovat pravděpodobnost, že i očkovaný člověk může nákazu přenést, i když je to málo pravděpodobné. Čert nikdy nespí," uvedl vědec pro CNN Prima News. On sám by po očkování roušku neodložil.

Jaroslav Flegr také připomněl, že epidemii můžeme zastavit masivním trasováním a testováním. „Ještě nějakou dobu budeme mít nemocnice přeplněné a nebudeme moct rozvolňovat. V mezičase bychom měli vybudovat pořádné kapacity na testování, dvacetkrát větší než teď. Také bychom měli resuscitovat zpátky hygienu, která nyní netrasuje. To nám pomůže vrátit se do života. Jinak se budeme plácat v lockdownech," upozornil Flegr.

O výhodách pro očkované mluvil v pátek i ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle ministra budou mít očkovaní v budoucnu při rozvolňování jisté výhody. Až nastane čas k rozvolnění, budou některé činnosti podmíněny negativním testem na covid-19. Občanů, kteří v té době již budou mít obě dávky vakcíny, se testování týkat nebude. „Je to i motivace pro lidi, kteří se o očkování teprve rozhodují," vysvětlil Blatný.

„Očkování lidé jsou minimální hrozbou pro sebe i své okolí. Jak se bude očkování rozšiřovat, budeme zvětšovat možnosti a priority, které bude mít naočkovaný člověk. To je ta správná cesta," uvedl ministr na tiskové konferenci.

S výhodami pro očkované souhlasí také ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Zdeněk Hostomský. „Dejte očkovaným lidem privilegium a nenuťte je nosit roušky a netvrďte, že jsou nebezpeční stejně jako ti, kteří se nenaočkovali," uvedl Hostomský pro CNN Prima News. Čísla jsou horší, než jsme čekali. Evropa je na prahu další vlny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu