Řidiči benzínových vozů tento týden zapláčou

Domácí 18. března 2021 | 09:44 — Ilona Cílková
Ceny pohonných hmot letí nahoru. Pláčou hlavně řidiči benzínových vozů. Benzín je nyní nejdražší za více než jeden rok. Naopak nafta je v ČR po snížení spotřební daně levnější než v Polsku a stejně drahá jako v Rumunsku.
Další 2 fotografie v galerii
Benzín je nyní nejdražší za více než jeden rok / Depositphotos

Pohonné hmoty v ČR v uplynulém týdnu dramaticky zdražily. Benzín o 81 haléřů na cenu 30,79 koruny za litr, nafta o šedesátník na cenu 29,22 koruny za litr. Benzín je nyní nejdražší za více než jeden rok, nafta pak nejdražší za období skoro jednoho roku. Ceny pohonných hmot jsou v zásadě tam, kdy byly v době propuknutí pandemie loni v březnu.

Spíše však jen dohánějí cenový růst ropy z letošního roku. Cena ropy totiž v březnu roste jen mírně. Ropa typu Brentu během tohoto měsíce zdražila pouze o 4,2 procenta. Za celý letošní rok ale podražila o více než třicet procent. Tuzemské čerpací stanice teprve v uplynulém týdnu tedy výrazněji promítly její cenový letošní cenový nárůst, takže zohlednily ještě i únorový růst cen ropy. Vývoj cen pohonných hmot se odehrává se zhruba dvou- až třítýdenním zpožděním za vývojem cen ropy. Čerpací stanice do cen pohonných hmot také započítaly přechodné oslabení koruny vůči dolaru, v němž se ropa obchoduje.

Zpoždění vývoje cen pohonných hmot za vývoje cen ropy ilustruje momentální situace, kdy sice benzín i nafta v ČR citelně zdražují, růst cen ropy na světovém trhu se ale zastavil a převládá názor, že její letošní růst narazil na svůj strop. Od začátku minulého týdnu ropa Brent zlevňuje, o necelých šest procent. Tudíž nelze očekávat, že současný citelný růst cen pohonných hmot v ČR vydrží. Už v následujícím týdnu bude patrné zpomalení cenového růstu. Benzín přidá zhruba padesát haléřů na litr, nafta pak třicet haléřů. Růst ceny motorové nafty je letos výrazně slabší než u benzínu z důvodu snížení spotřební daně z ní o jednu korunu, jež je účinné od začátku roku. Rozdíl mezi cenou benzínu a nafty je takřka 1,60 koruny na litr, což je nejvyšší rozpětí za poslední řadu let.

Ropa letos výrazně zdražovala kvůli vyhlídce růstu globální ekonomiky v důsledku pokračující vakcinace podstatné části globální populace. Také kvůli stimulačním opatřením vlád a centrálních bank, nejnověji tedy kvůli obřímu, dvoubilionovému balíku rozpočtových opatření v USA, který prezident Joe Biden podepsal minulý týden.

Podíl na cenovém vzestupu ropy má také cenová politika kartelu OPEC a jeho spojenců v čele se Saúdskou Arábií. Ta dobrovolně omezuje svoji těžbu a hodlá tak činit i nadále, alespoň ještě v dubnu. Další jednání kartelu a jeho spojenců proběhne v první polovině dubna, Rijád se tam zřejmě ocitne pod silnějším tlakem, aby kohoutky uvolnil. Průměrná mzda v Česku a realita. Ve kterém kraji si vyděláte nejvíce a které obory jsou nejlukrativnější.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu