Průměrná mzda v Česku a realita. Ve kterém kraji si vyděláte nejvíce a které obory jsou nejlukrativnější

Domácí 17. března 2021 | 09:58 — Ilona Cílková
Průměrná mzda se loni ve čtvrtém čtvrtletí poprvé v historii České republiky přiblížila k úrovni 40 tisíc korun, když dosáhla úrovně 38 525 korun. Jaká je situace v jednotlivých regionech a které pozice byly v roce 2020 nejlukrativnější a které naopak placené nejhůře?
Další 2 fotografie v galerii
Nejvyšší platy mají lidé již tradičně v Praze / Depositphotos

Jakou mzdu berou lidé v různých oborech i regionech, rozebírá analýza platového portálu Platy.cz. V ní se uvádí, že ve většině krajů u desetiny lidí nedosahuje hrubý měsíční příjem ani 20 tisíc korun.

Jak jsou na tom Češi s běžnými platy? Medián celkových mezd v České republice byl v uplynulém roce 36 503 korun hrubého. To znamená, že polovina lidí bere mzdu nižší, než je uvedená hodnota. Až padesát procent obyvatel republice tedy vydělá v čistém jen něco málo přes 29 tisíc korun. V případě, že nepobírají přídavky na děti a uplatňují si nezdanitelnou část základu ze svého příjmu. Analýza také ukázala, že desetina lidí v České republice bere hrubý plat nižší než 21 066 korun. Musejí tedy měsíc co měsíc vyjít s čistým příjmem pod 17 900 korun.

Platová úroveň v Praze léta vysoce převyšuje ostatní regiony. V posledních letech ji ale některá další velké aglomerace začínají dohánět. A to navzdory tomu, že v Praze stále zůstávají ústředí mnoha firem i nadnárodní firmy, kde je obecně vyšší platové ohodnocení. Průměrná mzda v Praze dosahuje 42 989 Kč. Desetina nejlépe placených zaměstnanců zde vydělává 72 801 korun, ale deset procent osob má průměrnou hrubou mzdu jen necelých 25 tisíc. Přibližně pětina zaměstnanců ale spadá do mzdového pásma mezi 42 a 46 tisíci.

Pokud se podíváme na další regiony, hned ve třech z nich se medián základní mzdy pohybuje kolem 35 tisíc korun: v Jihomoravském, Plzeňském a ve Středočeském kraji. Na spodním konci pomyslného platového žebříčku jsou dva kraje, kde medián základní hrubé mzdy nedosahuje ani 30 tisíc korun. Jsou to kraje Karlovarský a Olomoucký.

A které pozice byly v roce 2020 nejlukrativnější a které placené nejhůře? Ve spodní části žebříčku se celkem očekávaně nacházejí pozice jako vrátný, šička, pracovník bezpečnostní služby, střihač textilu, uklízečka nebo pomocná síla v kuchyni. Berou od 16 710 do 18 669 korun hrubého. Naopak na vrcholu žebříčku jsou především pozice vrcholových manažerů. Nejlépe vydělávají generální ředitelé s měsíční průměrnou mzdou přesahující 160 000 Kč. Z nemanažerských pozic najdeme mezi nejlépe placenými pozicemi například ředitele IT, který vloni bral více než 132 tisíce hrubého, nebo pilota se zhruba 92 tisíci korunami.

Všem zaměstnancům ovšem pomohlo zrušení superhrubé mzdy. Někteří mají v peněžence o několik stokorun více než vloni, ti s vyššími příjmy si přilepšili o tisíce korun. Vláda Čechům snížila daně a ti se zachovali jinak, než předpokládala.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu