Česko je v katastrofické situaci. Tři týdny současného lockdownu nepomůže, varují experti

Domácí 04. března 2021 | 12:01 — Ilona Cílková
I když od pondělí v Česku platí třítýdenní lockdown, odborníci nevěří, že stávající opatření postačí jako pomyslná záchranná brzda. Po třech týdnech opatření se i při optimistické variantě dostanou počty případů na úroveň minulého týdne, tedy na 10 až 15 tisíc. Nemocnicím se výrazně neuleví.
Další 3 fotografie v galerii
Česko je po roce soužití s koronavirem v tristní situaci / Depositphotos

Česko je po roce soužití s koronavirem v tristní situaci. Na epidemiologické mapě světa vypadá jako ostrůvek zkázy a temnoty. Alespoň tak o nás píší zahraniční média. A zatímco státy kolem nás pomalu rozvolňují, my míříme do  tvrdého lockdownu. Současná tvrdá opatření šíření viru utlumí, ale stačit to stále nebude.

Jak upozorňuje biochemik Jan Konvalinka po třech týdnech možná skončíme podobně, jako na konci loňského roku, že sice křivka jde dolů, ale zdaleka není na číslech, která by umožnila testovat, trasovat a izolovat infekční osoby. „To je moje velká obava. Že za obrovských investic, obrovského úsilí a nepříjemné několikatýdenní situace se dostaneme tam, kde jsme byli na začátku ledna nebo v půlce prosince. Znamená to, že se nebude moci pořádně rozvolňovat," řekl prorektor Univerzity Karlovy v Českém rozhlase.

Podle něj se musí tvrdě dupnout na brzdu. „Opatření musí být tak razantní, aby mohla být krátká, aby řez byl rychlý, aby nás to paradoxně tolik nebolelo. Abychom se mohli dostat do situace, že budeme poměrně rychle rozvolňovat, zejména že konečně pustíme děti do škol. My ale jdeme cestou, že řežeme ránu pomalu a tupým nožem, aby to tolik nebolelo," myslí si biochemik.

Data odborníků jasně hovoří o tom, že pokud chce Česko opravdu epidemii dostat pod kontrolu, vyprázdnit nemocnice a využít i očkování, rozvolnit by se mělo nejdříve během dubna. A to by navíc muselo dojít i k uzavření či omezení v průmyslu a masivnímu očkování. 

„Pokud chceme ulevit nemocnicím a v dohledném horizontu 4–⁠8 týdnů vracet děti do škol, otevírat obchody, restaurace a další služby, nezbývá nám než omezit kontakty v průmyslu. Z čísel je jasně vidět, že v jiných oblastech života už nezbývá prostor pro snižování kontaktů," uvádí se v analýze Centra pro modelovaní biologických a společenských procesů (BISOP). Omezení kontaktů v průmyslu podle analýzy opravdu dokáže srazit denní přírůstek nakažených k 1 000 denně, a to za šest týdnů.

„Abychom se dostali na úroveň kolem tisíce případů, kdy bychom mohli začít uvažovat o postupném uvolňování, museli bychom reprodukční číslo R držet na úrovni 0,85 téměř tři měsíce. To je samozřejmě čistě hypotetický scénář, větší roli postupem času začne hrát přirozená i vakcinační imunita a možná i sezonalita viru," píší odborníci.

Říkat lidem, že se za tři týdny bude rozvolňovat, je podle odborníků jen falešná naděje, která vlije lidem sílu do žil a nakonec hrozí přerůst v anarchii. Konec pandemie v nedohlednu. Vědci vysílají znepokojivé zprávy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu