Změna ve strategii očkování proti koronaviru. Izraelští vědci přišli s novým varováním

Domácí 10. února 2021 | 08:54 — Ilona Cílková
Izraelští vědci přišli s varováním. Pro návrat k normálnímu životu, jaký známe z doby před pandemií, bude nutné proti koronaviru naočkovat také děti. Podle některých výzkumů se ukazuje, že bez toho populace nedosáhne kolektivní imunity a ve světě se nepodaří šíření nákazy zastavit.
Další 3 fotografie v galerii
Mutace situaci opět zhoršují / Depositphotos

V Izraeli se může jít očkovat každý občan starší 16 let zdarma. Většina z rizikových skupin už procesem prošla. Zájem však klesá. Mladí lidé si údajně neuvědomují důležitost vakcíny a věří dezinformacím. Vládní experti tvrdí, že země se bez očkování dětí koronaviru nezbaví, čísla nakažených se výrazně nelepší.

Větší zájem o očkovaní zatím projevovaly rizikové skupiny. Na řadě jsou skupiny mladších obyvatel, ti se však na očkování v takových počtech nehrnou. „Nyní se mají jít očkovat mladší lidé, někteří z nich nerozumí důležitosti vakcíny," prohlásila vedoucí očkovací jednotky. Důvodem nezájmu jsou podle ní z části dezinformace, které proudí na sociálních sítích.

Problém v potlačení epidemie představují zatím neočkovatelné děti, které tvoří zhruba 30 procent obyvatel Izraele. „Máme v zemi dva a půl milionů dětí, které nemohou být očkované, proto pravděpodobně nedosáhneme kolektivní imunity, i kdyby se očkoval celý zbytek populace," prohlásila na nedělní konferenci šéfka veřejných zdravotních služeb, lékařka Sharon Alroy-Preisová.

Proočkovanost 60 procent, o které se na začátku pandemie mluvilo, podle genetiků už nestačí. Nutností je nyní naočkovat zhruba 85 procent lidí, a tedy i děti. „Mezitím se objevila i varianta, která se šíří snáze, je tedy více infekčnější a pochopitelně proto musíme naočkovat více lidí," uvedl molekulární genetik Jan Pačes. Žádná vakcína pro děti zatím nebyla schválena. Podle imunologů se buď vyrobí úplně nová, anebo se použije ta, kterou se v současné době očkují dospělí.

„Ty stávající očkovací látky nebyly zatím dostatečně vyzkoušeny na očkování dětí," uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Testovat vakcíny před časem začaly firmy Pfizer, Biontech a Moderna. Výsledky by měly být nejdřív za půl roku. Společnosti AstraZeneca a Johnson & Johnson s testováním začnou "hned, jak to bude možné, píše americký institut. Jsme v neřešitelné sitaci. Proočkovat v dohledné době nestihneme a počty mrtvých porostou, varují experti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu