Jsme v neřešitelné sitaci. Proočkovat v dohledné době nestihneme a počty mrtvých porostou, varují experti

Domácí 07. února 2021 | 11:07 — Ilona Cílková
Epidemie koronaviru v Česku znovu nabírá na síle. Reprodukční číslo ukazující rychlost epidemie opět mírně stouplo na 1,05. Testy zároveň v sobotu odhalily dalších 4800 případů covidu, o 750 víc než před týdnem. Nechali jsme epidemii zajít až příliš daleko, shodují se experti.
Další 3 fotografie v galerii
Při tomto tempu potrvá očkování přibližně 7 let / Deposithotos

Částečně jsme prohráli závod s časem a pokud se začne šířit bude nová varianta viru šířit, tak budeme mít problém s tím cokoliv udělat. „Obávám se, že se nestihneme včas proočkovat. Trochu jsme zaváhali, ale také je tu problém s dodávkou vakcín, je docela pravděpodobné, že se nám tu rozšíří nová varianta, která se rychleji přenáší, tak zhruba do dvou měsíců, a v té době není možné, abychom byli proočkovaní," uvedla viroložka z Katedry genetiky a mikrobiologie PřF UK Ruth Tachezy v DVTV.

Přitom očkování je jediná cesta, jak z pandemie ven. Proočkovanost celého světa zatím ale nedosahuje uspokojivých výsledků. Momentálně lékaři podávají 4,54 milionu dávek denně. Při tomto tempu potrvá přibližně 7 let, než se pokryje 75 % populace vakcínou s dvěma dávkami. A svět tak dosáhne významné úrovně globální imunity. Míra se však neustále zvyšuje.

K rychlejšímu tempu mohou přispět i nově schválené vakcíny od dalších výrobců. Vakcín je stále málo a nabízí se maďarská cesta. Maďarsko nakoupilo z Ruska přes 30 tisíc dávek Sputniku V, jehož užití daly maďarské zdravotní úřady výjimku. S udělením povolení ruské látky, která podle odborných publikací dosahuje účinnosti přes 91 procent, však Evropská léková agentura otálí.

I čeští odborníci se shodují, že výsledky Sputniku vypadají slibně, takže vakcíně by mohl dát šanci alespoň náš Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). K nákupu ruské vakcíny se kloní i premiérův poradce, epidemiolog Roman Prymula. „Pokud by to byla vakcína, která je neschválená v Evropské unii, tak je to možné udělat jedině cestou, jakou zvolilo Maďarsko, a to je emergentní použití jenom pro tu danou zemi s tím, že se to nesmí vyvážet kamkoliv dál," řekl pro Novinky.cz.

Pozitivně ruskou vakcínu hodnotí i další odborníci. Imunolog Václav Hořejší je přesvědčen, že by bylo lepší, kdyby byla schválena i evropskými orgány, ale i podle odborného časopisu Lancet měla vakcína výborné výsledky. Takže by se očkování ruským Sputnikem nebál. „Bohužel vakcín, které byly objednány, není dostatek pro všechny členské země. Kdyby jich Rusko nebo Čína mohly dodat dostatek, já bych se za to přimlouval," uvedl Hořejší.

Lékař Boris Šťastný pokládá za fatální chybu, že nejsme schopni zajistit dostatek vakcín. „Pro mě z nějakých nepochopitelných důvodů se Evropská unie při nákupu vakcín chová netransparentně. Jakákoliv vakcína, která je účinná, je obrovským přínosem a měla by být zavedena," míní exposlanec.

Bez svolení Evropské lékové agentury by ale neočkoval Milan Kubek: „Je jedno, odkud vakcína pochází, ale musí být schválená. Za mě si nedovedu představit, že bychom očkovali vakcínou, kterou evropské orgány neschválily. Pokud ale Evropská léková agentura vakcínu schválí, bude o ni mezi členskými státy zájem. Z toho důvodu by bylo dobré si ji předobjednat, abychom pak zase jen nekoukali," je přesvědčen Kubek. Zneklidňující zpráva. Život pacientů po covidu už není jako dříve, shodují se vědci.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu