Zneklidňující zpráva. Život pacientů po covidu už není jako dříve, shodují se vědci

Domácí 01. února 2021 | 09:44 — Ilona Cílková
Více než tři čtvrtiny lidí hospitalizovaných s covidem-19 trpěly po půl roce stále alespoň jedním příznakem. Nejvíce postiženým orgánem pak bývají plíce, shodují se lékařské studie.
Další 3 fotografie v galerii
O dlouhodobých dopadech onemocnění covid-19 na lidské zdraví se toho zatím příliš neví / Depositphotos

O dlouhodobých dopadech onemocnění covid-19 na lidské zdraví se toho zatím příliš neví. Dosud v této oblasti studií mnoho nevzniklo. Podle studie publikované v odborném lékařském časopise Lancet výsledky naznačují, že se mnoho lidí nakažených covidem-19 potýká s přetrvávajícími problémy, jako jsou únava, nespavost, deprese, úzkost nebo snížená funkce plic. Dlouhodobě přetrvávající příznaky, které trápí některé pacienty s covidem-19, vědci přirovnávají k následkům jiných virových onemocnění, eboly a horečky chikungunya. 

„Je to stejné jako u covidu. Jde o lidi, jejichž životy už nejsou jako dřív, kteří mluví o bolesti kloubů, únavě, kognitivních problémech a všech těch známých věcech," uvedl Danny Altmann, profesor imunologie z univerzity Imperial College London. Dodal, že i když jde o různé viry a různorodé infekce, způsobují podobné následky. Je proto podle něj zásadně důležité, aby vědci pochopili, co se děje.

V souvislosti s onemocněním covid se nejčastěji mluví o poškození plic. Podle lékařů mohou mít někteří pacienti s těžší formou covidu, především ti hospitalizovaní s covidovým zápalem plic, dlouhotrvající následky. „Základním problémem je, že covidový zápal plic se špatně hojí. Místo toho, aby imunitní systém odstranil zánětlivé změny a virová poškození v plicních sklípcích, tak proti nim bouřlivě zareaguje, tím druhotně způsobí nemoc. Jde o neadekvátní odpověď imunitního systému, která poškozuje vlastní tkáně," říká profesorka Martina Vašáková z České pneumologické společnosti.

Zneklidňující zprávou je, že u některých vyléčených postcovidových pacientů se potíže s plícemi po čase nejenže nelepší, ale naopak zhoršují. Nemocný se vyrovná se samotným virem, ale jeho autoimunitní reakce poškodí plicní tkáně. Tím se za určitých okolností může vytvořit zápal plic, který je horší než to, co před tím v těle prováděl koronavirus.

Důležité je, aby si lidé uvědomili, že v tuto chvíli nejde ani tak o akutní infekce, ale o pacienty s dlouhodobými zdravotními problémy. Nejde o to jen přetrvat tuto zimu nebo jaro, ale zvládnout pacienty s chronickými zdravotními problémy, které se budou objevovat v příštích letech. O nemoci víme stále strašně málo. Na rozvolnění zapomeňte. Kvůli novým mutacím je svět ve střehu. Obavy jsou na místě, varují experti.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu