Cena bitcoinu dramaticky vzrostla. Stačilo k tomu jedno oznámení

Domácí 09. února 2021 | 06:18 — Ilona Cílková
K dramatickému růstu ceny bitcoinu došlo poté, co vyšlo najevo, že do něj velkém investovala automobilka Tesla, která je hodlá přijímat jako platidlo. Jeden bitcoin stojí už téměř milion korun.
Další 2 fotografie v galerii
Jeden bitcoin stojí už skoro milion korun / Pixabay Gerd Altmann

Nejrozšířenější kryptoměna světa dramaticky zdražuje poté, co vyšlo najevo, že automobilka Tesla nakoupila bitcoiny za půldruhé miliardy dolarů. V dolarech cena bitcoinu v okamžiku vylétla na nový historický rekord, více než 44 tisíc dolar za kus. Po poledni středoevropského času, během jediné hodiny zdražil bitcoin v české měně o více než 100 tisíc korun, až na takřka 950 tisíc korun.

Tesla, která vyrábí elektrická auta, svůj nákup bitcoinů oznámila americké Komisi pro burzy a cenné papíry, která informaci dnes zveřejnila. Generální ředitel automobilky, Elon Musk, je stoupencem bitcoinů, ale i některých jiných kryptoměn jako dogecoin, což dává najevo i na svých celosvětově hojně sledovaných sociálních sítích. Musk, momentálně nejbohatší člověk na planetě, vlastní více než pětinu akcií Tesly. Automobilka rovněž uvedla, že brzy začne přijímat platby právě v Bitcoinech. I tato informace dnešní růst ceny bitcoinu, enormní i na jeho poměry, povzbudila.

Automobilka uvedla, že investuje do bitcoinu, aby získala větší pružnost v další diverzifikaci a maximalizaci výnosu z volné hotovosti, a to i investováním do alternativních rezervních aktiv včetně aktiv digitálních.

Bitcoin nyní opět stoupá na ceně už několika dní, tedy nejen díky zájmu Muskovy Tesly. Obecně jej nahoru vynáší zájem institucionálních investorů. O víkendu se jeho cena vrátila nad úroveň 40 tisíc dolarů. Bitcoin je historicky nejdražší také po přepočtu do zlata. Po přepočtu do zlata stojí zhruba 24 uncí drahého kovu.

„Nejde jen o nahodilý přepočet. Bitcoin je často označován jako "digitální zlato" nebo jako "zlato 21. století". Zlato tedy bitcoinu může být dlouhodobě konkurentem. Coby uchovatel hodnoty a pojistka proti inflačnímu znehodnocování peněz," připomíná ekonom Lukáš Kovanda.

Zmíněnému víkendovému růstu ceny bitcoinu opět nad 40 tisíc dolarů výrazně pomohla studie fondu Bridgewater Associates, která se zaměřuje právě na konkurenční boj zlata a bitcoinu. Pokud by soukromí vlastníci zlata přeskupili 50 procent kapitálu, který v drahém kovu drží, do bitcoinu, činila by cena bitcoinu 85 tisíc dolarů, uzavírá uvedená studie.
Bridgewater Associates, největší hedgeový fond světa, spravuje investorům majetek za 150 miliard dolarů. Jeho zakladatel, Ray Dalio, je přesvědčený, že bitcoin nebo i některé další kryptoměny by mohly uspokojovat celosvětově rostoucí poptávku po alternativách ke zlatu. Tuto poptávku podle něj pohání znehodnocování tradičních peněz, zejména kvůli rostoucímu zadlužení vlád a extrémně expanzivní měnové politice centrálních bank. V jednom kraji zdražují byty sedmkrát rychleji než v Praze. Žene je koronavirus

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu