Statistika je neúprosná. Díky britské mutaci bude únor měsícem smutných rekordů

Domácí 06. února 2021 | 06:16 — Ilona Cílková
Epidemiologická situace v Česku nevypadá vůbec dobře. Reprodukční číslo se stále lehce zvyšuje a hrozí černý scénář z podzimu. V případě, že převáží britská mutace počítají rizikové modely na konci února dokonce s 31 000 nových případů denně.
Další 3 fotografie v galerii
Epidemiologická situace v Česku nevypadá dobře / Depositphotos

Podle dat z Ústavu zdravotnických informací a statistiky je současná epidemická situace velmi riziková. Ředitel Ladislav Dušek uvedl, že pokud se v Česku více šíří britská mutace koronaviru, může být nakažených covidem-19 v únoru stejně jako v říjnu, kdy poslední vlna epidemie vrcholila. Rizikový model, který počítá se šířením rychlejším o 30 až 40 procent, předpovídá na únor až 279 000 nově nakažených.

Důležité reprodukční číslo se v poslední dnech stále pomalu zvyšuje. V současné době se pohybuje okolo hodnoty 1, tedy na hranici mezi zastavením a růstem epidemie. „Jde o velmi rizikový stav. Pozitivita prováděných diagnostických a klinických testů se stále pohybuje v rozsahu 27 až 30 %. Kromě situace v nemocnicích je alarmující také výskyt nákazy mezi lidmi staršími 65 let. Za posledních 14 dní v pracovních dnech registrujeme průměrně více než 1200 nových nákaz u seniorů," popsal Dušek.

Při současném reprodukčním čísle modely ke 14. únoru počítají se zhruba 15 800 případy denně. Při rizikovém scénáři zvýšení reprodukčního čísla na 1,23 pak kolem 21. února s více než 31 800 novými případy. „Je to scénář, který počítá s navýšením rychlosti šíření viru. Reprodukční číslo vnímejme jako rychlost zrychlování. To se samozřejmě může stát tím, že by ten nakažlivější virus převážil v populaci," uvedl Dušek.

Důvodů, proč tomu tak je, je hned několik. Nakažlivější forma viru nebo nedodržování opatření částí populace. „Nemyslím si, že je to většina populace. Ale stačí dvacet třicet procent lidí a už se to může projevit," řekl Dušek a dodal, že pravděpodobně jde o kombinaci obou faktorů. Jaký podíl nových případů má na svědomí takzvaná britská mutace, odborníci nevědí.

Vláda by se proto měla v pondělí zabývat návrhem na omezení pohybu mezi jednotlivými kraji. Uvedl to ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle něj záleží na tom, jak bude situace vypadat o víkendu na horách a jak budou lidé dodržovat opatření. Podle ministra je potřeba udělat vše proto, aby lidé neroznesli nákazu všude. Na rozvolnění zapomeňte. Kvůli novým mutacím je svět ve střehu. Obavy jsou na místě, varují experti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu