Nepodceňujte tyto příznaky u dětí. Covid může vážně ohrozit jejich zdraví, varuje lékař

Domácí 04. února 2021 | 09:40 — Ilona Cílková
Závažná reakce imunitního systému nazývaná Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi PIMS-TS se objevila už u desítek dětí. U některých ani nikdo netušil, že se předtím covidem-19 nakazily.
Další 3 fotografie v galerii
Onemocnění může mít u nezletilých pacientů vážné následky / Depositphotos

Syndrom byl poprvé popsán na jaře 2020 jen v oblastech mimořádně velkého výskytu nemoci covid-19. Postupně to bylo ve Wu-chanu, Londýně či v New Yorku. Od podzimu 2020 jsme takovou oblastí bohužel i my v Česku, takže zhruba od listopadu 2020 jsou tyto případy popisovány i v naší zemi. 

Syndrom se může objevit u dětí ve věku 0 až 19 let, většinou se projeví dva až šest týdnů po prodělání covidu. Může se ale vyskytnout i u pacienta, který pozitivní test na koronavirus neměl. Onemocnění může mít u nezletilých pacientů vážné následky a dokonce je ohrozit na životě. Varuje před tím primář dětského oddělení Nemocnice Slaný Jiří Havránek. Upozornil na to, že děti mohly prodělat infekci zcela nepozorovaně, protože v té době neměly žádné příznaky.

Protože PIMS není infekční proces, antibiotika ani jiné protiinfekční léky nepomohou. U některých dětí je úspěšná léčba nitrožilně podanými imunoglobuliny a kortikoidy, u některých se pak zkoušejí nové druhy léčby. Většina nemocných se nakonec uzdraví, ale jsou zaznamenána i úmrtí. V USA registrovali k 8. 1. 2021 1659 případů PIMS, z nich 26 na syndrom zemřelo. Přesná statistika případů v Česku mi není známa, odhadem u nás asi dosud budou nejméně desítky případů.

Primář Havránek varuje, že PIMS může probíhat velmi závažně a může si vyžádat přijetí dítěte na jednotku intenzivní péče s nutností zavedení umělého dýchání přístrojem a provádění speciálních výkonů. Na dětských odděleních pražských klinik již podle primáře leží řada malých pacientů, kteří syndromem multisystémové zánětlivé odpovědi trpí.

Jeden případ zaznamenali právě i v nemocnici ve Slaném, proto se primář rozhodl o onemocnění informovat veřejně. Pokud se nemoc včas podchytí, je totiž léčitelné „Onemocnění může být život ohrožující a rovněž může mít vážné následky. Na druhé straně včas podchycené je vyléčitelné! Nás, lékaře na dětském oddělení, vede snaha udělat vše pro to, abychom mohli podchytit pokud možno všechny potenciální pacienty a aby nám zbytečně neumíraly na COVID-19 i děti," uvádí primář.

Havránek apeluje na rodiče, aby neprodleně vyhledat lékařskou pomoc, pokud má dítě horečky vyšší než 38,5 °C tři a více dní a současně jsou přítomny dva z následujících příznaků: vyrážka, popraskané zarudlé rty, zarudnutí v dutině ústní a zbarvení jazyka do sytě červené, otok hřbetů rukou a nártů nohou a olupování kůže na dlaních nebo ploskách
nehnisavý zánět spojivek, průjem, zvracení nebo bolesti břicha

V České republice byl větší výskyt PIMS-TS zaznamenán od poloviny listopadu, v návaznosti na vrchol druhé vlny epidemie. Další nové případy se objevily na prahu roku 2021. Ty již souvisejí s třetí vlnou epidemie. Zneklidňující zpráva. Život pacientů po covidu už není jako dříve, shodují se vědci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu