Nové mutace jsou obrovskou hrozbou. Jihoafrická se do Česka určitě dostane, říká biochemik

Domácí 30. ledna 2021 | 09:27 — Ilona Cílková
Od soboty platí v České republice ještě přísnější protiepidemická opatření než v pátém stupni. Největší změna se týká skiareálů. Na služební cesty si nelze brát rodinu a zastavily se vleky. Ještě minulý týden ale vláda uvažovala o uvolnění některých opatření. Pod tlakem expertů k tomu nedošlo.
Další 3 fotografie v galerii
Jihoafrická mutace se do Česka určitě dostane, míní Jan Konvalinka / Depositphotos

Během pátku přibylo 8010 potvrzených případů nákazy koronavirem a index rizika protiepidemického systému PES klesl v sobotu na 68 bodů ne 70 bodů. V nemocnicích je stále kolem 6 tisíc lidí a počet pacientů na intenzivních lůžkách klesá jen velmi pomalu.

„Byl jsem vyděšen úvahami z minulého týdne, kdy se spekulovalo o otevírání skiareálů a rozvolňování podmínek. Považuju to za naprosto nezodpovědné v naší situaci," řekl biochemik Jan Konvalinka pro Český rozhlas. Podle něj jsme úplně na hraně kapacity. A v této chvíli rozvolňovat by byl nesmysl. „Už jsme si dvakrát vyzkoušeli, co se stane, když rozvolníme. Infekce jdou nahoru. Bohužel nejsme ještě promoření, vakcíny nemáme dost," vysvětlil prorektor Univerzity Karlovy.

Třetí vlna epidemie sice  ustupuje, ale velmi pomalu. „V posledních dnech se dokonce zdá, že počty lidí na JIP i počty úmrtí neklesají, ale stagnují. Je to způsobeno buď tím, že přestáváme dodržovat opatření, anebo tím, a to považuju za pravděpodobnější, že se tady šíří infekčnější britská mutace, u které současná opatření vlastně nestačí a virus se šíří i přes ně," naznačuje Konvalinka.

Problémem je i to, že lidé nedodržují ani současná opatření. „Za strašně důležité považuji uvědomit si vážnost situace. Uvědomit si, kolik lidí umírá, jaké ohromné ztráty to znamená, a apelovat na spoluobčany, aby dodržovali to, co teď máme," shrnuje situaci Konvalinka.

Stále větším problémem se jeví nové mutace koronaviru a vědci neví, jaký budou mít dopad na další vývoj pandemie. Problémem je nejen nedostatek vakcín, ale i možnost, že současné vakcíny nemusí stačit proti nebezpečné jihoafrické mutaci viru, která se podle Konvalinky do Česka určitě dostane.

„Zatím se předběžně zdá, že vakcíny sice proti jihoafrické mutaci chrání také, ale pravděpodobně méně efektivně. Máme ale jen in vitro výsledky, takže je nemůžeme přímo aplikovat na to, co se stane u lidí. Zatím to vypadá, že Pfizer chrání proti jihoafrické mutaci několikanásobně méně citlivě. Podle některých dat až šestkrát méně efektivně než proti původnímu kmenu. To by stále mohlo stačit, ale to nebezpečí, že vakcína bude méně účinná, tady je," uvedl Konvalinka.

Velká Británie v polovině ledna založila nové konsorcium G2P-UK, které má za úkol zkoumat účinky vznikajících mutací u SARS-CoV-2. Důležité také bude sledovat, jestli nové mutace nemohou unikat testům. Ty totiž hledají jen některé vlastnosti nového koronaviru. Když se jich změní větší množství, mohou se současné testovací metody ukázat jako neúčinné a bude je tedy zapotřebí změnit. Na rozvolnění zapomeňte. Kvůli novým mutacím je svět ve střehu. Obavy jsou na místě, varují experti.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu