Čeká nás velmi rizikové období. Na klidný rok 2021 můžeme zapomenout

Domácí 29. prosince 2020 | 07:46 — Ilona Cílková
Na normální život si musíme ještě pár měsíců počkat. Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly by se Česká republika mohla vymanit z koronavirové krize na začátku září příštího roku. Krizové období nás ale čeká v příštích měsících.
Další 3 fotografie v galerii
Naději vidí vědci v plošné vakcinaci / Depositphotos

Konec epidemie podmiňuje Prymula souběhem dvou faktorů. „Počítám, že to bude někdy na počátku září, že bychom mohli mít proočkovanou poměrně velkou část populace a zároveň, že tady bude poměrně velké procento osob, které tu nemoc prodělaly. A v kombinaci těchto dvou efektů dojde k tomu, že se cirkulace viru výrazně omezí a to onemocnění už by nemělo být takové, jak ho známe teď – to znamená masivní epidemie postihují desítky tisíc osob a bude to něco jako spalničky, které se budou objevovat v nějakých lokálních epidemiích, ale nebude to už taková masová záležitost," řekl Prymula v České televizi.

Naději vidí Prymula v plošné vakcinaci. Podle něj vakcína nebude stoprocentně chránit před nákazou virem, ale před těžkými průběhy nemoci. „Ty údaje, které jsou k dispozici, ukazují to, že na navození plné protekce té vakcíny je potřeba dvoudávkové schéma, které se zpravidla aplikuje s rozestupem tří týdnů a sedm dní po té druhé dávce by měl být člověk plně chráněn. Ta vakcína chrání velmi spolehlivě proti klinickým průběhům, zvlášť proti těm středním a těžkým. Chrání proti hospitalizaci a proti úmrtí. Nechrání ale proti vlastnímu nosičství. Člověk, který je zcela zdráv, může virus vylučovat, byť v poměrně menším množství," uvedl Prymula.

I podle Alexandra Vondry můžeme na poklidný rok 2021 zapomenout. Zahájení očkování je sice dobrou zprávou, podle europoslance však bude vakcin nedostatek pro všechny země EU a strhne se o ně boj. A to hlavně kvůli tomu, že k očkování jednoho každého člověka jsou vždy potřeba alespoň dva kusy vakcíny, protože po 21 dnech dochází k přeočkování. Vondra uvedl, že zatímco Česko počítá s dřívější dostupností vakcín některých výrobců, vakcína od britsko-švédské AstraZeneca bude podle něj k dispozici nejdříve v létě 2021 a s vakcínou francouzského výrobce Sanofi můžeme počítat až koncem příštího roku.

„Pokud budou k dispozici vakcíny jen od Pfizera a Moderny, znamená to, že EU s 450 miliony obyvatel má na rok 2021 jisté dávky jen pro 140 až 190 milionů lidí. V případě úspěchu Johnsonů, u kterých stačí pouze jedna dávka, se situace zlepší – na 340 až 390 milionů lidí. Ale to budeme vědět až v březnu. Každopádně to znamená, že výhled na klidnější rok 2021 je zatím v luftu," uvedl Vondra.

V České republice, stejně jako v ostatních zemích EU, začalo očkování proti covidu-19 v neděli 27. prosince. Očkovat se začalo ve čtyřech nemocnicích v Praze a dvou v Brně. Na polovinu se mezi obě metropole rozdělilo 9 750 očkovacích dávek. Další ampule vakcín společností Pfizer a BioNTech měly do České republiky dorazit už v pondělí. Dodávky v celé Evropě ale podle společnosti Pfizer zdržely problémy s logistikou. Nová mutace ukazuje na jednu zákeřnou vlastnost viru.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu