Nová mutace ukazuje na jednu zákeřnou vlastnost viru

Domácí 23. prosince 2020 | 07:51 — Ilona Cílková
Značné znepokojení vyvolaly v Evropě zprávy o nové výrazně nakažlivější mutaci koronaviru šířící se v Anglii. Pokud je dlouhodobým zájmem nového viru se co nejvíce šířit, tak podle odborníků uspěl.
Další 4 fotografie v galerii
Na očkování by nová mutace neměla mít žádný vliv / Depositphotos

Podle biochemika Zdeňka Hostomského jsou ovšem reakce na novou mutaci přehnané. Podle něj zatím nejsou k dispozici přesná data. „Moje hlavní výtka médiím je, že z nějakého standardního faktu udělají obrovskou story a vystraší lidi. Teď se budeme bát každého Brita, že potenciálně nese úplně devastující mutaci, která nás všechny zničí," uvedl Hostomský pro Český rozhlas.

„Ano, ten koronavirus není naprosto geneticky stabilní. Ale to si ani nikdo nemyslel. Ale jestli to představuje životaschopnější a účinnější typ viru, který západní civilizaci zahubí, to už jsou všechno přehnané komentáře," uvedl Hostomský.

Za trumf vědy a medicíny pak Hostomský považuje vakcinaci. „Já jsem si myslel, že to bude někdy v polovině roku 2021. A ono je to tady teď. Dokonce dvě schválené. A místo toho, abychom oslavovali, tak si pořád říkáme: hlavně aby se nezahltily nemocnice. Já si myslím, že ten cíl je připravit nás lidi na to, že virus tady je, že se ho jen tak nezbavíme a že v podstatě nemůžeme skončit se svým životem a že se s ním naučíme žít. A ty vakcíny tomu strašně pomůžou," je přesvědčen biochemik.

Podle něj je potřeba rozlišit lidské zdraví na straně jedné a lidské životy na straně druhé. „Jelikož lidské zdraví je věc, kde si to člověk může vyležet a pak se zase vrátit. Je to vratný proces. Ale smrt je proces nevratný. Čili já bych se skutečně zaměřil na to, abychom zabránili množství lidí, kteří umírají a třeba by nemuseli umřít, nebo by nemuseli umřít hned teď,“ říká.

Upozorňuje, že většina lidí o své nákaze koronavirem ani neví. Dlouhodobé zdravotní následky těch, kteří si prošli těžkým průběhem nemoci covid-19, nechce trivializovat. „Ano někdo má vážný průběh nemoci a může mít dlouhodobé postižení. Ale žije," uzavírá biochemik v rozhovoru pro Český rozhlas.

Imunolog Václav Hořejší je novou mutací znepokojen. Česka by se prý mohla dotknout zejména v řeči čísel. Pokud by se rozšířila, zvýšilo by se reprodukční číslo a tuzemsko by to uvrhlo do stavu z dob vrcholu epidemie. Zatím je ale prakticky jisté, že na očkování to žádný vliv mít nebude, uklidňuje Hořejší. Znepokojivá zpráva. Nová mutace koronaviru se šíří Evropou mnohem rychleji, než se zdálo.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu