Dohoda o brexitu z hlediska české ekonomiky očima odborníka

Domácí 26. prosince 2020 | 10:05 — Ilona Cílková
Dohoda o brexitu je hotova a čtyři a půl roku trvající drama končí. K finálnímu dotažení zcela zásadní dohody, která citelně ovlivní také českou ekonomiku, dochází týden před koncem přechodného období, které následuje po lednovém vystoupení Spojeného království z Evropské unie.
Další 2 fotografie v galerii
Dotažení dohody je v každém případě dobrou zprávou z hlediska české ekonomiky / Pixabay Pete Linforth

Kancelář britského premiéra Borise Johnsona tvrdí, že vše, co stoupenci odchodu z Evropské unie Britům slibovali, dojednaná dohoda obsahuje. Konkrétně se ve vyjádření uvádí, že Britové získávají zpět kontrolu nad svojí měnou, hranicemi, zákony, obchodem i vodami pro rybolov. Právě otázka rybolovu byla poslední z těch klíčových, na níž nepanovala shoda a která mohla způsobit fiasko brexitového vyjednávání. Nakonec se obě strany dohodly i na tomto, tedy v jakém objemu mohou rybáři z EU lovit v britských vodách. Brusel má dohodu za „férovou, vyváženou a plně odpovídající,“ jak se vyjádřila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Podle Johnsonova úřadu jde o první dohodu o volném obchodu, kterou kdy EU s jakoukoli  druhou stranou uzavřela, která je přitom založena na nulových celních sazbách a na nulových kvótách vzájemného obchodu. Dohoda je podle Johnsonova úřadu „fantastickou novinou pro britské domácnosti i firmy“. Dohodu ale nyní musí schválit příslušné parlamenty. Obecně se předpokládá, že britští zákonodárci zasednou ještě letos, mezi 28. a 31. prosincem. Evropský parlament zřejmě tak rychlý jako ten britský nebude a dohodě bude moci dát zelenou až po Novém roce. 

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je dotažení dohody je v každém případě dobrou zprávou z hlediska české ekonomiky. Pokud by dotažena nebyla, tak třeba ti z Čechů, kteří rádi nakupují v obchodech Marks&Spencer, by si přes noc, po letošním Silvestru, připlatili ze stejné zboží až o desítky procent víc.

S problémy by se potýkali ovšem hlavně čeští vývozci. Británie je po Francii druhým největším odbytištěm českého exportu mezi zeměmi, se kterými ČR přímo nesousedí. Celkově je pátou nejvýznamnější exportní destinací, přičemž v nedávné době z hlediska svého významu v tomto ohledu přechodně předčila právě i zmíněnou Francii. V běžných letech, která nejsou poznamenána koronavirovou krizí, se do Británie z Česka ročně vyveze zboží za více než 200 miliard korun.

Do Británie z Česka exportují předně firmy z automobilového průmyslu. Ročně vyvážejí za 70 miliard korun. Ovšem další autodíly vyrobené v ČR míří do Spojeného království skrze Německo. Jedná se o takzvaný nepřímý export. Ten je v případě vývozu Česka do Británie poměrně objemný, což jen podtrhuje význam obchodního vztahu obou zemí.

Ve velkém Česko vyváží do Británie také třeba cukrovinky typu želatinových bonbonů. Například holešovský závod společnosti Nestlé vyveze do Británie ročně zhruba 3500 tun želatinových bonbonů. Pokud by jednání mezi Londýnem a Bruselem skončila nezdarem, kvůli zavedenému clu byly by holešovské želatinové bonbony v Británii od ledna příštího roku až o třetinu dražší než teď. Takže by tam o ně dramaticky klesl zájem.

Podobně by tomu bylo s auty a s řadou dalších výrobků, které Česko na ostrovy vyváží. Český export do Británie by v důsledku brexitu bez dohody poklesl zhruba o pětinu. Takže by citelně srazil i celkový výkon celé české ekonomiky, a tedy ochudil všechny obyvatele ČR. Toto nebezpečí je nyní zažehnáno. Školy už se letos neotevřou. Na co mají rodiče nárok a jak správně čerpat ošetřovné.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu