Nejste očkovaní, máte smůlu. Bez vakcinace bude život mnohem složitější

Domácí 19. prosince 2020 | 07:29 — Ilona Cílková
Jedinou cestou z pandemie je očkování. Do Česka by mělo prvních skoro deset tisíc dávek vakcín dorazit koncem roku. Kdy se ale začne očkovat, není zatím jasné. Spekuluje se i o tom, zda budou mít lidé, kteří se nechají očkovat proti koronaviru, nějaké výhody.
Další 3 fotografie v galerii
Izraelci, kteří se nechají očkovat proti koronaviru, získají takzvané zelené pasy / Depositphotos

Například Izraelci, kteří se nechají očkovat proti koronaviru, získají takzvané zelené pasy. Ty by jim měly výrazně pomoci v běžném životě, neboť mají zaručovat jisté svobody a výhody. Proti možnému udělování dokladů o imunitě však vystupuje nezisková organizace Privacy International. Podle ní totiž nemůže docházet k zásahům do lidských práv a svobod.

„Dva týdny od druhé dávky vakcíny dostane očkovaný člověk zelený pas," nechal se slyšet izraelský ministr zdravotnictví Juli Edelstein. Takový dokument by mohl dotyčného opravňovat k návštěvám míst či nedodržování platných opatření, protože se již nemůže nakazit ani infikovat další osoby. Konkrétní výhody držitelů průkazů zatím specifikovat nechtěl.

Nezisková organizace Privacy International uvedla, že s doklady má problém. „Dokud všichni lidé nemají přístup k efektivní vakcíně, tak systém vyžadující doklad pro jakýkoliv vstup či službu nebude férový," uvedla Privacy International.

Jednotlivé vlády navíc podle organizace musí najít i alternativy systému očkování, které by neposilovaly diskriminaci. „Imunita proti COVID-19 nesmí být ospravedlněním pro rozšiřování či nastolování digitálních systémů identity," dodává Privacy International. K očkování se Izrael chystá již tento víkend. 

Hrozí něco podobného v Česku? Ministerstvo zdravotnictví deklaruje, že vakcinace bude dobrovolná. Podle ministra Blatného si však lidé nebudou moci vybírat, které očkování dostanou. Jeho dobrovolnost a zákaz diskriminace neočkovaných lidí ale v zákoně o pravidlech pro nákup a distribuci vakcín nebude výslovně stanovena. Zákon v pátek podepsal prezident Miloš Zeman a na Twitteru o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle ministra Blatného by první očkovací látky měly dorazit do Česka 26. nebo 27. prosince. Do konce roku pravděpodobně přijde víc než deset tisíc dávek. Lidé se budou moci nechat očkovat ve dvou stovkách očkovacích centrech ve zdravotnických zařízeních. Jejich kapacita bude zhruba tři sta očkovaných denně. Stavění zvláštních očkovacích center nebude podle Blatného nutné vzhledem k postupné distribuci vakcíny. Třetí vlna právě začíná, varuje biochemik a odhalil, čím je virus obrovsky nebezpečný.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu