Třetí vlna právě začíná, varuje biochemik a odhalil, čím je virus obrovsky nebezpečný

Domácí 18. prosince 2020 | 09:05 — Ilona Cílková
Česko vstupuje do třetí vlny koronaviru. V počtu infikovaných i umírajících jsme na vzestupu už potřetí tento rok a podle biochemika Jana Konvalinky to znamená jediné. Vše naznačuje, že Česko je na prahu začínající třetí vlny.
Další 3 fotografie v galerii
Jak nebezpečný virus dokáže být, se přesvědčuje svět každým dnem / Depositphotos

Česko není jediné, kde je koronavirus na vzestupu. Podobně je na tom například Izrael, který sotva otevřel ekonomiku uzavřenou v polovině září za druhé vlny koronaviru, už vláda znovu zvažuje zpřísnění opatření, neboť počet nakažených začal opět stoupat.

Jak nebezpečný virus dokáže být, se přesvědčuje svět každým dnem. Tento týden britský ministr zdravotnictví informoval, že v Londýně se rychle šíří nová mutace covidu-19. Už se objevila u více než tisíce pacientů. Ministr zdravotnictví Matt Hancock pro zasažené oblasti nařídil přísnější restrikce. „Doposud jsme identifikovali více než tisíc případů,” řekl Hancock ve sněmovně. Podle něj se tato mutace šíří „velmi ostře a exponenciálně”, a to nejen v Londýně, ale i v okolních hrabstvích. Britští vědci nyní zjišťují, zda může tato mutace způsobit ještě větší nárůst celkového počtu nakažených v populaci. Podle dostupných informací se jedná o genetickou mutaci v takzvaném „spike” proteinu, který virus používá pro proniknutí do hostitelské buňky.

Virus, který se objevil před rokem v čínském Wu-chanu, ochromil většinu lidstva. „S odstupem času se zdá, že se mohlo podařit tu věc izolovat v Číně úplně na začátku kdyby to čínská vláda příliš dlouho netutlala a nelikvidovala lékaře a vědce, kteří upozorňovali, že jde o vážnou virovou infekci," uvedl biochemik Jan Konvalinka pro Český rozhlas.

„Druhá věc je, že pravděpodobně Spojené státy a západní Evropa mohly udělat více v tom, aby nedovolily dramatické rozšíření té choroby tak rychle, jak se rozšířila," míní vědec. Virus je nebezpečný vinou zvláštního charakteru nemoci, která má dvě tváře. „Tvář chřipky, která většině lidí nic neudělá a nemá příznaky. A současně má tvář infekční choroby, která dokáže zablokovat zdravotnický systém a zabíjet tisíce lidí," vysvětluje.

Konvalinka se vyjádřil i k častým spekulacím o původu viru. Sám odmítá, že by byl virus vytvořen uměle. „Považuju to za velmi málo pravděpodobné a hlavně vůbec pro to nevidím žádné argumenty, že by virus byl uměle vyroben v laboratoři. Nejsou pro to ani žádná data." Podle Konvalinky je vysoce pravděpodobné, že jako spousta dalších virů, které způsobily velké pandemie ve 20. století, i tento wuchanský koronavirus přešel na člověka ze zvířat. Konkrétně z netopýrů, možná přes dalšího hostitele. 

Připouští ale možnost, že virus unikl z laboratoře, která netopýří viry zkoumá. „Jestli zkoumali netopýří virus v laboratoři a on jim unikl, nebo jestli opravdu přešel přes trh ve Wu-chanu do populace, se dá obtížně odlišit. Pravděpodobnější mi připadá ta druhá varianta. Protože je jednodušší a už se to tak opakovaně v minulosti stalo," uvedl Konvalinka v rozhovoru.

Jestli se svět o původu viru někdy dozví pravdu, záleží na spolupráci čínské vlády. Ta zatím schází. „WHO posílá další vyšetřující skupinu do Wu-chanu v lednu příštího roku. Tak uvidíme, jaký přístup k datům dostanou. Ale zatím to nevypadá moc optimisticky," dodává Konvalinka. Třetí vlna přijde brzy a bude dlouhá a vyčerpávající, varují experti.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu