Třetí vlna přijde brzy a bude dlouhá a vyčerpávající, varují experti

Domácí 08. prosince 2020 | 08:03 — Ilona Cílková
Světová zdravotnická organizace varuje před třetí vlnou pandemie. Podle WHO bude Evropa na začátku roku 2021 čelit dalšímu masivnímu nárůstu infekcí. Stejný názor zastává i evoluční biolog Jaroslav Flegr. Ten předpovídá, že se obchody opět zavřou ještě před Vánocemi a další vlna bude vyčerpávající po všech stránkách.
Další 4 fotografie v galerii
Třetí vlna nás zcela jistě nemine / Depositphotos

Experti se shodují, že rozvolnění nemělo před Vánocemi vůbec přijít. Reprodukční číslo R opět dosahuje kritické hodnoty 1 a v některých krajích dokonce hodnotu překračuje. Pokud nebude veřejnost důsledně dodržovat nastavená opatření, může tuzemské nemocnice znovu těžce zasáhnout koronavirová krize. Čtvrteční zmírnění omezení se nevyhnutelně projeví nárůstem počtu nových případů covidu-19, protože mezi lidmi bude více kontaktů. 

„Určitě musíme očekávat jakési navýšení, protože nevyhnutelně dojde k nárůstu sociálních kontaktů, k větší mobilitě obyvatel z důvodů otevření obchodů nebo restaurací. To se nevyhnutelně projeví nějakým nárůstem," uvedl v České televizi ředitel Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) Dušek. Záležet bude podle něj na tom, jak bude nárůst velký a jak se ho podaří zvládnout.

Evoluční biolog Jaroslav Flegr je toho názoru, že rozvolnění při přechodu do třetího stupně nemělo vůbec přijít. Sám očekává, že pandemie se v Česku bude nadále zhoršovat. „Rozvolňování související se třetím stupněm PES způsobí masivní nárůst nakažených. Nejpozději do 14 dnů budeme v 5. stupni, pokud tedy ‚psa‘ nebudeme znásilňovat. Antigenními testy uměle srážíme pozitivitu testů. Když to ‚nepomůže‘, tak zahrneme i těhotenské testy u mužů," poznamenal ironicky Flegr pro CNN Prima News. Podle něj má PES svůj smysl, jenom ho vláda musí dodržovat, nikoliv obcházet.

Jaroslav Flegr je přesvědčen, že se situace bude dramaticky zhoršovat. Současná čísla jsou podle něj následkem znovuotevření škol. Dopady otevření hospod by měly přijít ještě později. „Kdybychom udělali tvrdý lockdown na několik dní v říjnu, mohli bychom dnes být v pohodě. Udělali jsme si to sami, protože jsme nechtěli dělat nepopulární rozhodnutí," trvá si na svém profesor Flegr.

Před zhoršováním situace varuje i šéf České lékařské komory Milan Kubek. „Politici se chovají populisticky a zdravotníci jsou ti, kteří mají pak společnost tahat z bryndy. A snažit se každého vyléčit," varuje. Kubek apeluje na občany, aby pomáhali a aby se politici nechovali jako populisti a měli odvahu přijmout i nepopulární opatření, když je to nutné. Kubek upozorňuje na to, že zdravotníci jsou na hraně svých kapacit. 

Zatímco v České republice se vesele rozvolňuje, Bavorsko kvůli nepříznivému vývoji pandemie od středy vyhlásí nouzový stav a zpřísní opatření proti koronaviru. Lidé budou moci chodit ven jen z pádných důvodů, uvedl v neděli premiér německé spolkové země Markus Söder. Restrikce mají platit do 9. ledna a dnes je má schvalovat tamní zemský sněm. Zákaz bude platit zatím do úterý 5. ledna. Ještě větší problém, než jsme čekali, obávají se experti.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu