Po Vánocích nás čeká ledová sprcha, varují experti. Start do nového roku nevypadá vůbec dobře

Domácí 16. prosince 2020 | 07:43 — Ilona Cílková
Třetí vlna pandemie nás zřejmě nemine. Některé evropské země podle odborníků přistupují k pandemii rozumněji než my. Zatímco například v Německu budou po Vánocích rozvolňovat, Češi mohou očekávat další zpřísnění opatření proti šíření covidu.
Další 3 fotografie v galerii
Třetí vlna pandemie udeří již po Vánocích / Depositphotos

O svátcích se výrazně zvednou rodinné kontakty. Budou se sjíždět širší rodiny a nikdo tomu nezabrání. To bude znamenat, že v lednu budou čísla narůstat a bude nutné přijmout další opatření, protože plošná vakcinace je samozřejmě ještě poměrně vzdálená, myslí si bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

O tom, že nás třetí vlna nemine, je přesvědčen i profesor Jaroslav Flegr. Ten se již dříve ohradil proti vládním rozhodnutím rozvolnit některá protikoronavirová opatření. Podle něj nebylo správné pustit děti zpět do škol nebo otevírat restaurace. Uvolňování restrikcí bylo podle něj zejména politickým a ekonomickým tahem. „O Vánocích opět trochu přituhne a budeme muset přitáhnout šrouby. Hlavní malér ale přijde až po Vánocích. Záleží také na teplotě, pokud bude tři až čtyři dny kolem nuly, ta současná opatření zabírat nebudou. V lednu vypukne třetí vlna," prognózuje Flegr. 

Podle vědce je systém PES pouhá hra s čísly. „ Na počtu hospitalizovaných vidíme, že situace se zhoršuje. Zároveň na jiném stupni vidíme, jak se zlepšila. Evidentně je to teď chybné, takže jsme se měli držet starého systému PES, nebo vzít toho nového, ale změnit podle něj opatření," řekl Flegr v CNN Prima News.

Obavy ze zhoršení pandemické situace sdílí i exministr zdravotnictví a šéf nemocnice v Bohumíně Svatopluk Němeček. Zdravotníci jsou podle něj už vyčerpaní a nevidí světlo na konci tunelu. Místo toho, aby si mohli přes vánoční svátky odpočinout, očekává se právě v té době největší nápor další vlny pandemie koronaviru. Podle Němečka tak může dojít i k vyčerpání jak personálních, tak lůžkových kapacit. Očekává, že nápor na nemocnice bude horší než na přelomu října a listopadu, kdy do nemocnic přibývalo až 700 lidí denně.

„Máme jinou startovní pozici než na přelomu října a listopadu. Část lůžek je už plných. V našem kraji je maximálně kolem deseti procent volných lůžek. K tomu se ještě přidává, že nárůst bude přesně na Vánoce vrcholit. Podle propočtů by měla za sedm dnů přijít ta největší vlna pacientů, kteří budou potřebovat standardní lůžka a za pár dnů poté budou potřeba JIP lůžka," uvedl pro CNN Prima NEWS Němeček.

Vláda podle něj měla přistoupit k zavření provozů i služeb přes vánoční svátky. „Čekal bych razantní vládní odezvu. Vidíme jen to, že se řeší pivo nebo káva. Vláda by měla využít času mezi vánočními svátky pro úplnou uzávěru a prodloužit to třeba do konce prvního lednového týdne, včetně dětí a škol. To by mohlo pomoci," míní exministr.

Zatím to vypadá, že zatímco Češi si užijí vánočních svátků, přijde v lednu studená sprcha a další utahování šroubů. Experti o vedlejších účincích vakcíny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu