Experti o vedlejších účincích vakcíny 

Domácí 13. prosince 2020 | 09:15 — Ilona Cílková
V sobotu laboratoře v ČR odhalily 3655 nakažených koronavirem, což je o víkendovém dni nejvíc od 14. listopadu. Nákaza se ale šíří napříč Evropou a jako jediné světlo na konci tunelu se jeví nová vakcína.
Další 3 fotografie v galerii
Pandemii koronaviru lze zastavit pouze očkováním / Depositphotos

Pandemii koronaviru lze zastavit pouze očkováním, shodují se odborníci. Možné vedlejší účinky u vakcíny proti koronaviru nepovažuje za zásadní problém exministr zdravotnictví Roman Prymula. Vedlejší účinky jsou obvykle jednodenního rázu. Podle Prymulových slov jde například o bolesti ramen, únavu či zvýšené teploty. „To zmizí do jednoho dne," řekl epidemiolog pro CNN Prima News. „V tuhle chvíli je to jediná cesta jak zastavit neuvěřitelná opatření, která nás pronásledují už deset měsíců," řekl Prymula. 

Ministerstvo zdravotnictví plánuje, že by mělo být očkování dobrovolné, což může být podle Prymuly těžké. „Bude to samozřejmě náročné a doufám, že ta kampaň se výrazně zlepší, aby dosáhla na cílové skupiny v populaci," řekl. Podle exministra zdravotnictví a nynějšího poradce premiéra Andreje Babiše je potřeba, aby celá Evropská unie zavedla systém, který by běžným občanům ukázal, že jim dobrovolné očkování přinese výhody.

Fake news o škodlivosti vakcíny se šíří internetem jako lavina. Nedůvěra k vakcíně podle biochemika Jana Konvalinky roste právě kvůli tlaku záměrně vypouštěných dezinformací a lží. A experti považují tyto fake news za velmi nebezpečné a život ohrožující.

Nesmysly o tom, že vakcíny obsahují potracené lidské plody, že budou měnit DNA lidí, kteří si je budou aplikovat, že slouží k ovládnutí lidstva prostřednictvím jakýchsi čipů, to všechno jsou sice snadno vyvratitelné, ale nebezpečné nesmysly, které mohou nepřímo zabít tisíce lidí, pokud jim uvěří. „V posledních dnech jsem doslova zavalen konspiračními texty," řekl Právu biochemik Konvalinka.

Teď mají Češi podle Konvalinky jen tři možnosti. „Žít s rouškami, pozorovat úzkostlivě počet mrtvých a obsazenost nemocnic a jednou za pár měsíců celou zemi na pár týdnů zavřít. Nebo epidemii ignorovat a nechat zemřít další desetitisíce lidí, které nedokážeme ochránit. Anebo rychle proočkovat velkou část populace a konečně z toho blbého viru udělat jen otravnou chřipečku," uvedl Konvalinka.

Nic lepšího než očkování podle něj zatím věda proti infekčním chorobám nevymyslela. „Ten dvě stě let starý trik Edwarda Jennera už zachránil stovky milionů životů, a když mu dáme šanci, zachrání i nás. Ty vakcíny připravují nejlepší mozky této planety. Jakmile budou schváleny nezávislými regulačními orgány ve Spojených státech a EU, nechám se naočkovat," řekl Konvalinka.

Očkování již rozjela například Velká Británie a příští týden se začne očkovat i ve Spojených státech. Sobeckost Čechů nezná mezí. To je snad zinscenované, diví se v zahraničí.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu