Epidemická situace v Česku je špatná a bude se ještě zhoršovat, varují experti

Domácí 15. prosince 2020 | 08:42 — Ilona Cílková
Epidemická situace v Česku není vůbec dobrá a o Vánocích se bude ještě zhoršovat. Je o tom přesvědčen imunolog Václav Hořejší i exministr zdravotnictví Roman Prymula. A to navzdory nově přijatým opatřením.
Další 3 fotografie v galerii
Zlepšení situace experti nečekají ani po opětovném zpřísnění / Depositphotos

Česká republika přejde od pátku do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Na tiskové konferenci to v pondělí oznámil premiér Andrej Babiš. Znamená to zpřísnění opatření proti epidemii covidu-19. Obchody a služby ale i nadále zůstanou otevřeny, zavřou se však restaurační a ubytovací služby. Vrátí se též omezení nočního vycházení. 

Zlepšení situace ovšem experti nečekají. Podle imunologa Václava Hořejšího se navzdory zpřísněním bude situace v koronavirové pandemii zhoršovat. „Hodně lidí se bude scházet přes svátky, budou pořádat rodinné oslavy a tak dále. To s sebou skoro jistě přinese nějaké zhoršení," řekl Hořejší pro Seznam Zprávy.

Podobný názor zastává i bývalý ministr zdravotnictví Romana Prymuly. Podle něj nejsou opatření stále dostatečná a navíc se obává, že je již veřejnost nebude dodržovat. Prymula tak očekává nárůst počtu nových případů. Reprodukční číslo kolem 1,2 podle něj znamená mezi týdny nárůst o pětinu až čtvrtinu. Otevření obchodů, služeb a restaurací ze 3. prosince se ještě nestačilo projevit a stane se tak až v následujících dnech. Malé obchody sice velkým rizikem nejsou, byly jím ale restaurace, zejména kvůli konzumaci alkoholu, řekl bývalý ministr v České televizi.

V prvním lednovém týdnu pak Prymula očekává výrazně vyšší denní počty nakažených. „Každé oddalování vede k tomu, že celý proces bude zase startovat z vyšší hladiny, než je nezbytně nutné," míní exministr.

Počty nakažených koronavirem stoupají v celé Evropě a vedení jednotlivých států po krátkém rozvolnění opatření opět zase zpřísňují. Znemožňuje se cestování, zavírají se školy, omezují nákupy, zavírají služby. Zimní svátky budou v Evropě výrazně komornější.

Spolková republika se jako celek v neděli dohodla na tvrdém uzavření celé země až do půlky ledna. V jednom z nejemotivnějším projevu, které kdy kancléřka Angela Merkelová v Bundestagu pronesla, varovala Němce, aby se nesnažili blížící se vánoční svátky pojmout podobně jako v minulých letech. Bez omezení a hlavně dodžování pravidel o Vánocích by Německo čekala vlna tisíců úmrtí na covid. Experti o vedlejších účincích vakcíny.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu