Zdražování pohonných hmot zrychlilo. Vývoj cen na příští dny nepotěší

Domácí 11. prosince 2020 | 06:14 — Ilona Cílková
Cena ropy na světových trzích se drží stále poměrně vysoko. Dojde proto k dalšímu zdražení pohonných hmot v ČR. Ty zdražovaly v uplynulých sedmi dnech i v předchozích dvou týdnech. V uplynulých sedmi dnech navíc zdražování jak benzínu, tak nafty zrychlilo.
Další 3 fotografie v galerii
Pohonné hmoty budou i nadále zdražovat / Depositphotos

Průměrná cena benzínu Natural 95 se oproti situaci před týdnem zvýšila o šest haléřů na litr a činí 27,85 koruny za litr. Nafta nyní stojí 27,09 haléře za litr, tedy o čtrnáct haléřů více než před týdnem. Nafta je tak nejdražší za poslední skoro tři měsíce, od poloviny září. K jejímu zdražování – jež je výraznější než v případě benzínu – dopomáhá také probíhající topná sezóna, která zvyšuje poptávku po topné naftě.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je třeba v příštích sedmi dnech počítat s dalším cenovým růstem pohonných hmot, v rozsahu kolem deseti haléřů za litr. Ropa ve druhé polovině listopadu totiž citelně zdražila a prodejci toto zdražení teprve plně promítnou do svých cen pohonných hmot. Dopad zdražení ropy do cen pohonných hmot přitom sílící koruna – vůči dolaru nyní nejsilnější od května 2018 – bude tlumit jen částečně.

Cena ropy Brent během listopadu vzrostla o více než čtvrtinu a poprvé od začátku letošního března atakovala úroveň 50 dolarů za barel. V prosinci se drží stále jen poměrně těsně pod touto úrovní.

Vzpruhu cenám ropy poskytuje vyhlídka na brzký příchod koronavirové vakcíny. V listopadu společnosti Pfizer a Moderna oznámily, že testují látky s účinností zhruba 95 procent. Nadějnou látku vyvíjí také společnost AstraZeneca. Trhy s ropou živí naděje, že by po plošnější aplikaci plně účinné vakcíny nastalo poměrně rychlé oživení například světové letecké dopravy nebo globálního turistického ruchu. Třeba v Číně je nyní intenzita leteckého provozu už na 90 procentech obvyklé úrovně. 

Informace o vakcíně celkově vnáší na trhy, třeba i akciové, optimismus, který zlepšuje vyhlídky ohledně budoucího ekonomického výkonu globální ekonomiky, tedy i ohledně celosvětové poptávky po ropě. Související růst cen ropy se proto projeví v cenách pohonných hmot v ČR, které v příštích sedmi dnech porostou, upozorňuje Kovanda.

Cenu ropy drží nahoře také jednání kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem. Ti v minulém týdnu sice odsouhlasili navýšení těžby o 500 tisíc barelů denně, ale to je méně, než s čím počítal původní plán. To trhy povzbudilo a podpořilo růst cen ropy.

Ceny pohonných hmot rostou a porostou i v dalších evropských zemích. Podle mezinárodního srovnání je benzín v prosinci levnější než v Česku tradičně v Bulharsku či Rumunsku, ale také v Polsku a poněkud netradičně i ve Slovinsku. V Maďarsku a Rakousku je cenově srovnatelný. Na Slovensku, v Chorvatsku a také tradičně v Německu či v Itálii je dražší. Levnější než v ČR je nafta rovněž v Bulharsku či Rumunsku. V Polsku a Rakousku je cenově srovnatelná. V Maďarsku, na Slovensku, ve Slovinsku, v Německu, Chorvatsku či Itálii je cena nafty vyšší než v ČR. Třetí vlna přijde brzy a bude dlouhá a vyčerpávající, varují experti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu