Poslední kapka pro gastronomické provozy. Vláda otevřela restaurace, a pak se divila, že do nich lidé chodí

Domácí 09. prosince 2020 | 10:46 — Ilona Cílková
Pes nepes. Česká republika sice zůstává ve třetím stupni systému PES, ale rozhodnutím vlády se od dnešního dne zavírací doba restaurací posouvá z desáté na osmou hodinu večerní. A stejně tak musí uzavřít i výdejová okénka. Gastronomické podniky v ČR tento krok připraví v souhrnu o zhruba miliardu korun týdně.
Další 3 fotografie v galerii
Povinná zavíračka v osm večer je připraví miliardu korun týdně / Depositphotos

Vláda opětovně zpřísňuje protipandemická opatření. Ta se týkají především restaurací a barů. Pro některé provozy je další změna pověstnou poslední kapkou. Jako zoufalství a bezmoc, shrnuje poslední kroky vlády známý šéfkuchař Jan Punčochář. Upozorňuje, že nové nařízení nepřipraví restauraci jen o dvě hodiny, jak by se mohlo třeba zdát, ale vlastně o celý večer. 

Tržby gastronomických zařízení v ČR se za běžných podmínek pohybují průměrně kolem 500 milionů korun denně. V loňském roce zákazníci utratili v restauracích, hospodách, kavárnách a dalších pohostinských provozovnách celkem zhruba 180 miliard korun, jak vyplývá z údajů Eurostatu.

V těchto dnech restaurace utrží denně průměrně 300 milionů korun. Návštěvnost je totiž nyní na zhruba 60 procentech běžného stavu. Zkrácení provozní doby však znemožní návštěvu pohostinského zařízení večerním hostům, přičemž od ní odradí i hosty podvečerní. Tržby zařízení tak klesnou na zhruba třetinu běžného stavu. Jinými slovy, gastronomické podniky v ČR nebudou přicházet o průměrně 200 milionů korun denně jako ještě v těchto dnech, ale o zhruba 340 milionů denně.

Rozhodnutí vlády zkrátit otevírací dobu restaurací tak pohostinské provozovny po celé ČR připraví dodatečně v průměru o 140 milionů korun denně v porovnání se stavem, jaký panoval včera. To je takřka miliarda korun týdně. Řadě restaurací se tak nevyplatí otevřít, i když budou mít možnost do osmé večerní prodávat přes výdejní okénko. Pro některé jiné tento zásah vlády může být onou příslovečnou "poslední kapkou".

Opatření kritizuje i opozice. „Poslední dny to u nás vypadá tak, že vláda otevře obchody a restaurace, a pak se diví, že do nich lidé chodí. Tak všechny v přímém přenosu seřve, že nesedí doma, a začne svévolně omezovat otevírací dobu,” stojí na oficiálním Twitteru ODS. Ještě větší problém, než jsme čekali, obávají se experti.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu