Nesoulad kolem vakcinace na koronavirus. Někteří politici s očkováním váhají

Domácí 28. listopadu 2020 | 08:19 — Ilona Cílková
V boji s koronavirem se naděje lidí upínají k vakcíně. Mnozí se domnívají, že právě díky ní se jejich život vrátí zpět do normálu. Odborníci velká očekávání spíše krotí. O očkování nepanuje shoda ani mezi politiky. Někteří dokonce váhají, zda by se novou vakcínou nechali naočkovat.
Další 3 fotografie v galerii
Bez plošné vakcinace virus neporazíme / Pixabay Gerd Altmann

Vakcína proti covidu se v České republice má objevit už koncem letošního roku. Podle epidemiologa a vedoucího pracovní epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví, profesora Romana Chlíbka je masové očkování nezbytné, jinak nad virem nikdy nezvítězíme.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný by rád proočkoval až 70 procent dospělých. Jenže jsou i tací, kteří vakcinaci považují za nesmysl. Právě proto ministerstvo chystá kampaň, která by očkování měla podpořit. Podle odborníků se však s osvětou mělo začít dávno. „Pokud chceme, aby se nechalo naočkovat 70 procent populace, tak jsme měli už tak před dvěma měsíci začít s velkou komunikační kampaní," uvedl ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Dvořáček. Poslední průzkumy ukazují, že společnost není očkování nakloněna. Dokonce celé dvě třetiny Čechů by se očkovat nenechaly.

Podle imunologa Václava Hořejšího je potřeba udělat masovou a osvětovou akci, aby se lidé vakcíny nebáli. „První, kdo by se měl nechat očkovat, by měli být členové vlády," prohlásil na Primě.

Například premiér Andrej Babiš ale s vakcinací váhá. „Já nemám už 50 let slezinu, takže mám jinou imunitu. Musí o tom rozhodnout lékař," uvedl pro CNN Prima News. S ohledem na svůj zdravotní stav se bude rozhodovat i ministr životního prostředí Richard Brabec. „Přiznám se, že váhám, protože před několika lety jsem měl hodně závažnou reakci na očkování proti encefalitidě," popsal CNN Prima NEWS.

Jasno mají naopak další ministři. „Pokud bude vakcína a budou-li k ní dostatečné informace, očkovat se nechám," uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Z očkování nemá obavy ministr zahraničí Tomáš Petříček.

„Přednost musí mít zdravotníci, senioři a další ohrožené skupiny. Očkování se neobávám. Imunita je totiž nejlepší ochranou před nákazou koronavirem. Obavy by u mě vzbudila spíše situace, kdy by byla vakcína nedostupná," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Očkovat by se nechal i ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. Hromadné testování by mohlo zastavit život v Česku.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu