Nákupní šílenství propuklo. Co nakupovat v německých e-shopech a na co si dát pozor při nákupu v Číně

Domácí 24. listopadu 2020 | 11:37 — Ilona Cílková
Vánoční šílenství letos vypuklo dříve a odehrává se online. Stálicemi je elektronika jako jsou mobily, herní konzole, chytré hodiny, ale letos také notebooky. Co se vyplatí koupit už nyní a proč?
Další 3 fotografie v galerii
Vánoční nakupování letos začalo o něco dříve / Pixabay Preis_King

Tento týden zahrnuje Black Friday, který letos připadá na 27. listopadu. K popularitě tohoto dne v posledních letech zásadně přispěly e-shopy. Celý tento týden lze v online obchodech využít slev, ať už třeba na kosmetiku, oděvy nebo elektroniku. Online obchody ale větří letošní mimořádnou šanci kvůli zavřeným kamenným obchodům.

Jak upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, slevy označované výrazem „Black Friday“ nabízí v některých případech už i několik týdnů, zhruba od začátku listopadu. Tržby e-shopů, kterých je v ČR nejvíce na světě po přepočtu na obyvatele, letos budou atakovat rekordní úroveň 200 miliard korun, kterou zřejmě i překonají.

Masově se šílenství „Black Friday“ rozjíždí právě tento týden. Vyplatí se nakupovat zvláště elektroniku, konzole a počítačové hry, oblečení a módní doplňky. Prodejci nabízejí slevy až kolem 70 nebo 80 procent, ve skutečnosti jsou však slevy zpravidla nižší, spíše kolem deseti až dvaceti procent. To ale nevylučuje, že třeba atypické zboží, jehož se potřebuje prodejce zbavit, zákazník opravdu pořídí třeba i právě s osmdesátiprocentní slevou.

Je pravda, že elektronika v běžných letech zlevňuje prakticky neustále a její povánoční zlevnění ani letos nebude tak citelné jako třeba u oděvů. Takže pořízení zvláště právě elektroniky už před Vánoci je – vzato kolem a kolem – celkem v pořádku, protože je třeba připočíst obtížně vyčíslitelný „výnos“ z obdarování bližního a jeho či její radosti přímo pod stromečkem. O tento „výnos“ se darující nákupem po svátcích pochopitelně připravuje.

Letos navíc může být problém sehnat některé druhy elektroniky. Například po noteboocích je kvůli masovému přechodu na home office obrovská sháňka. Čím dříve je člověk tedy začne shánět, tím větší je jeho šance, že sežene ještě před Štědrým dnem.

S koupí čeho se podle Kovandy vyplatí počkat na začátek ledna? „Například s nákupem oděvů či obuvi. Skutečné slevy mohou být po Vánocích u těchto druhů zboží až sedmdesátiprocentní. Pokud by byly po svátcích otevřené kamenné obchody, lze čekat ještě výraznější slevy, neboť tyto obchody se budou snažit přilákat opět zákazníky, které během pandemické uzavírky poztrácely. Také se vyplatí počkat s nákupem alkoholu, u něhož k výrazným slevovým akcím dochází zpravidla až mezi svátky, tedy po Vánocích, ale ještě před Silvestrem," míní Kovanda.

Na co si dát pozor při nákupu ze zahraničních e-shopů? „Vyplatí se nákup například v německých e-shopech. Po letošním přechodném snížení DPH tam jsou levnější nejen potraviny nebo drogistické zboží, ale také třeba oděvy, nábytek nebo elektronika. Češi v německých e-shopech nejčastěji nakupují zboží pro děti, třeba pleny, ale také elektroniku, elektrospotřebiče nebo oblečení. Například v případě elektroniky může být zlevnění z titulu nižší německé DPH opravdu citelné. Problémem nakupování v německých e-shopech je tradičně poměrně vysoké mezinárodní poštovné. To však lze obejít zřízením virtuální adresy v Německu, z níž pak je zboží posláno až třeba se sedmdesátiprocentní slevou na poštovném do ČR. Na trhu existují společnosti, které zajistí zřízení virtuální adresy v Německu i přeposílání zboží původem z německého e-shopu do ČR," ujišťuje Kovanda.

Příznivé je, že zásilky z čínských e-shopů budou od DPH osvobozeny i po Vánocích. Takže zpožděné předvánoční zásilky se neprodraží, jak doposud hrozilo. Evropská komise totiž letos v létě rozhodla, že dobu osvobození od DPH prodlouží o půl roku. Původně mělo osvobození končit k 31. 12. 2020. Nyní však skončí až k 30. 6. 2021. Nová pravidla v obchodech očima odborníků i lékařů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu