Česko zažívá v jednom segmentu boom, říká Eurostat. Během pandemie se stalo jeho evropskou velmocí

Domácí 03. února 2022 | 07:20 — Ilona Cílková
Česko zažívá nejsilnější boom internetového nakupování ze všech zemí EU. Vyplývá to z nově zveřejněných dat Eurostatu. Během pandemie se stalo jeho evropskou velmocí, konstatoval ekonom Lukáš Kovanda.
Další 1 fotografie v galerii
V Česku roste nejvýrazněji ze všech zemí EU podíl lidí, kteří nakupují přes internet / Pixabay VikiB

V Česku roste nejvýrazněji ze všech zemí EU podíl lidí, kteří nakupují přes internet. V roce 2016 celkem 57 procent z těch obyvatel ČR, kteří používají internet, uvedlo, že přes něj také nakupují. Informuje o tom ve své tiskové právě ekonom Lukáš Kovanda s tím, že v roce 2021 už takto odpovědělo hned 84 procent z nich. To značí nárůst o 27 procentních bodů, který je za období let 2016 až 2021 nejvýraznější ze všech zemí EU (viz graf níže).

Česko se tak zařadilo mezi evropské velmoci internetového nakupování. Větší podíl uživatelů internetu nakupuje on-line v celé EU už jen v Nizozemsku, Dánsku, Švédsku a Irsku, upřesnil Kovanda. Česká republika se tak řadí mezi pětici zemí EU, kde lidé přes internet nakupují vůbec nejvíce. Údaje pocházejí z pravidelného šetření Eurostatu. Statistici EU se v jeho rámci lidí dotazují, zda v uplynulých 12 měsících použili internet právě k nakupování.

V uplynulých pěti letech, tedy v období výrazně poznamenaném pandemií, zaznamenaly nárůst internetového nakupování všechny země EU s výjimkou Německa a Rakouska, kde podíl lidí nakupujících on-line stagnoval. Česko tak v uplynulých pěti letech v internetovém nakupování předběhlo nejen právě Německo či Rakousko, ale ze sousedních zemí také Slovensko. Tak jako v roce 2016 nadále vykazuje vyšší podíl lidí nakupujících on-line v porovnání s Polskem i Maďarskem.

"Česká republika patří mezi země s největším počtem internetových obchodů v přepočtu na obyvatele na světě. Během vrcholných měsíců pandemie, například na jaře roku 2020, vznikaly v Česku stovky nových internetových obchodů týdně. Přes internet tehdy začaly prodávat své zboží třeba také do té doby výhradně ,kamenná´ květinářství nebo cukrárny," dodal Kovanda. Cena potravin letos raketově poroste. Vydali jsme se na stopu zdražování a skončili u obvyklých podezřelých.

Zdroj: lukaskovanda.czec.europa.eu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu