Chaos pokračuje. Při nákupech se obrňte trpělivostí, bude to masakr, tvrdí odborníci

Domácí 19. listopadu 2020 | 08:24 — Ilona Cílková
Od středy platí nová pravidla při nakupování v supermarketech. Lidé v nich můžou být jen v omezeném počtu, na každého zákazníka je vyhrazen prostor 15 metrů čtverečních. Pomůžou tato pravidla? Co obchody čeká v nadcházejících dnech a budou se současná pravidla opět upravovat?
Další 3 fotografie v galerii
Ve frontě je nutné dodržovat dva metry rozestupy / Depositphotos

Nová opatření PES vzbudila vášně napříč celým Českem. Podle prezidenta Svazu obchodu a turistického ruchu Tomáše Prouzy způsobí nová opatření chaos, kdy se budou při pátečních a sobotních nákupech a na mrazu ve frontách mohly mačkat stovky lidí.

„Místo toho, aby se snažila omezovat kontakty lidí, místo toho, aby se snažila rozprostřít lidi vlastně v celém čase, tak se je snaží nahustit," vysvětlil nesmyslnost nového opatření Prouza pro Blesk.cz. Podle jeho slov by v českých podmínkách mělo mnohem větší smysl snížit počet čtverečních pro jednu osobu z 15 na 10, tak jako je tomu v ostatních zemích, anebo alespoň otevřít obchody i v neděli, jako je tomu právě v sousedním Slovensku.

„Kvůli zavřené neděli přijde v sobotu do obchodů zhruba o třetinu více lidí, než ty standardní soboty," tito lidé se pak budou mačkat ve frontách nebo čekat venku na chladném počasí. Pro ilustraci absurdnosti celé situace měl i zajímavé přirovnání: „Když si vezmu průměrný autobus MHD, který má plochu třicet metrů čtverečních, tak by v autobuse stejnou logikou mohli jet jen dva lidi a to je přeci totální nesmysl," myslí si Prouza.

Jak se na nové opatření vlády před dívá hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal? Co se týče obchodů a supermarketů je se současnými opatřeními spokojený. Podle něj jde o správný krok. Každý způsob boje s pandemií je obtížný a nemusí se líbit všem. Omezený počet lidí na určitou jednotku plochy však považuje za nejlépe proveditelný. Podle Smejkala ani tak nezáleží, zda budou zákazníci čekat vevnitř, či venku. „Nejvíce jim ublíží, když budou čekat pohromadě," vysvětlil pro CNN Prima News a připomněl, že je nutné dodržovat dva metry rozestupy.

Vicepremiér Karel Havlíček se chystá v pátek navrhnout změnu pro vládní nařízení ohledně obchodů. Plánuje jejich opětovné otevření v neděli. Zvýšit by se mohl také maximální možný počet nakupujících. Dočasný zákaz nedělního maloobchodního prodeje platí v Česku od 1. listopadu. Vláda navíc s platností od středy omezila také počet zákazníků, kteří mohou ve stejnou chvíli vstoupit do obchodu. Obě dvě nařízení chce v pátek Havlíček změnit. Nová pravidla v obchodech očima odborníků i lékařů.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu