Situace v Česku není dobrá. Stát selhal a nefunguje tak, jak by měl

Domácí 07. listopadu 2020 | 07:49 — Ilona Cílková
Testy v pátek potvrdily v České republice nákazu u 11 549 nových případů. Proti čtvrtku je to pokles o 1700 případů. Biochemik a prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Jan Konvalinka nevidí žádný výrazně zlepšující se trend. Vidí pouze určitou stabilizaci.
Další 3 fotografie v galerii
Vláda od začátku pandemie nezvládá krizovou komunikaci / Archiv A. Babiše

Podle Jana Konvalinky pandemie odhalila, jak špatně funguje český stát. „Myslím, že by bylo dobře, kdyby si to občané uvědomili. Abychom společně tlačili na to, aby se náš stát dostal do 21. století a začal fungovat tak, jak má," vysvětluje pro Český rozhlas Plus.

„Narážíme tady na velmi nedokonalé systémy státní správy, na fragmentaci nejen státní správy, ale i hygienických stanic. Jednotlivé hygienické stanice jsou království sama pro sebe a donedávna používaly i vlastní informační systémy. Máme tady ještě pořád papírové žádanky v roce 2020 skoro na všechno. Elektronizace postupuje zoufale pomalu," upozorňuje Konvalinka.

Podle prorektora v okolních zemích tyto věci fungují mnohem lépe než v Česku. Dokonce i takové Estonsko je na tom v tomto směru lépe. „Mimochodem Estonsko je na tom mnohem lépe ohledně covidu než my. Jedním z důvodů je lépe fungující státní správa," míní. 

Konvalinka v rozhovoru řekl, kde vidí problém současného stavu. Za viníka označil mimo jiné systém a komplikovanost systému regulací. „Ukazuje se, že neumíme vypisovat výběrová řízení, trvá to příliš dlouho, regulace jsou příliš přísné. Tak strašně se snažíme, aby náhodou někdo na něčem nevydělal, nikoho neokradl. Tak hrozně si navzájem nevěříme v tomto státě, že všechno je zregulované takovým způsobem, že vlastně nejde skoro nic dělat. A to musíme dlouhodobě vyřešit,“ přiznává Konvalinka v rozhovoru s Barborou Tachecí.

Dobrá zpráva podle biochemika je, že se zdravotnictví podařilo zmobilizovat další přístroje, odborníky a že. nám pomáhá nám EU a státy NATO. Nevypadá to tedy tak, že by lidé umírali bez pomoci, ale samozřejmě že je systém přetížený a bohužel se může stát, že některé operace budou odloženy. A i lidé, kteří covid vůbec nemají, na to doplatí, míní Konvalinka.

Vláda je často kritizována za to, že od začátku pandemie nezvládá krizovou komunikaci, přestože měla dost času, aby se připravila na podzimní fázi. Jednání je často nekoncepční a chaotické, což už veřejnost nebere ani zdaleka tak shovívavě jako na začátku Je víc než zřejmé, že státní správa u nás funguje špatně a vláda nemá jasný plán a strategii, jak zemi adaptovat na život s čínským koronavirem s co nejmenšími ztrátami. Na životech, ekonomice, vzdělání i psychické pohodě společnosti. Covid je zrádné onemocnění s neznámými dopady na náš organismus. Vědci radí, co pomůže.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu