Covid je zrádné onemocnění s neznámými dopady na náš organismus. Vědci radí, co pomůže

Domácí 03. listopadu 2020 | 12:35 — Ilona Cílková
Tempo růstu nakažených koronavirem v Česku sice zpomaluje, ale odborníci varují, že zdaleka nemáme vyhráno. Za pondělí se infikovalo 9241 lidí, nadále ale přibývá zemřelých. A také lidí, kteří se i několik měsíců po nemoci covid-19 potýká s dlouhodobými následky.
Další 3 fotografie v galerii
Poškozené plíce nemají jen těžce nemocní pacienti / Depositphotos

Lékaři se shodují, že onemocnění má daleko větší dopady, než si většina lidí myslí. A to nejen na plíce, které jsou postiženy nejčastěji. Nemoc covid-19 může zaútočit na téměř jakýkoliv orgán v lidském těle. Podle posledních výzkumů onemocnění poškozuje hlavně srdce a plíce, způsobuje však i únavu a má negativní vliv i na psychiku.

Špatné dýchání, kašel, prudký pokles fyzické kondice, tlaky na hrudníku, ale i chronické poškození plic, to jsou podle přednosty plicní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové Vladimíra Koblížka nejčastější následky prodělaného onemocnění. „Nejtěžší případy přicházejí do nemocnice třetí nebo čtvrtý den nemoci s vysokou teplotou, únavou, kašlem nebo pocitem horšího dýchání," řekl pro IROZHLAS.cz.

Problémy ale nemají jen těžce nemocní pacienti. Z průzkumu vyplývá, že i ti, kteří se léčili doma s lehčí formou onemocnění, mají klinické obtíže. Téměř polovina z nich má podle studie hradecké nemocnice porušenou funkci plic, necelá třetina pak dokonce při vyšetření na CT vykazuje zbytkové postižení plicní tkáně. „Ani po šesti měsících porucha úplně nemizí, i když se zdá, že se zmenšuje," říká Koblížek.

Znepokojivý je také fakt, že stále více nakažených jsou mladí lidé v dobré fyzické kondici. Lidé, kteří nemoc covid-19 prodělali, by proto měli pravidelně docházet na kontrolu. „Musíme o takovém pacientovi vědět a sledovat ho. Nesmí se stát, že nám zmizí z evidence. Zejména muži mají tendenci disimulovat, říkat, že už je to skoro dobrý, přitom se na plicích mohou rozvíjet změny," říká Koblížek.

Podle neurobiologa a odborníka na DNA diagnostiku profesora Omara Šerého může virus rovněž může nastartovat kaskádu procesů, jež povedou k patologickým změnám mozku. A ty pak následujících deseti letech vyústí v Alzheimerovu chorobu. Vzhledem k tomu, že se tato nemoc vyvíjí u člověka pomalu a dlouhodobě, lze podle Šerého očekávat, že se v populaci po deseti letech od vzniku pandemie koronavirem zvýší počet osob, které takto onemocní.

Vědci upozorňují, že koronavirová infekce poškozuje i srdce. Zanechává následky na srdci mnoha pacientů i v případě, kdy nešlo o těžce nemocné, kteří by se museli léčit v nemocnici. Zatím není jasné, zda poškození srdce je dočasné nebo trvalé. Více než polovina lidí, kteří se vyléčili z covidu-19, trpí podle vědců přetrvávající extrémní únavou. Ta vyléčené trápí bez ohledu na jejich průběh onemocnění.

Podle odborníků je velmi důležitá fyzická aktivita. „Ačkoli se tomu ve světě věnují tisíce lékařů, zatím máme minimum studií. Ty říkají, že pravidelná fyzická zátěž, která je ale menší než před nákazou covidem, by mohla pomoci tělu, aby se změny v drobných cévách v plicích zmenšily," popsal Koblížek. Pokud vám to zdravotní stav jen trochu dovoluje, věnujte se fyzické aktivitě, která vás baví. Procházky i jízda na kole jsou ideální sporty, kdy tělo rozhýbete a zocelíte. A i když je to někdy těžké, nezapomeňte na pozitivní mysl. Je čas vyměnit roušky za něco účinnějšího.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu