Absurdní koaliční drama. Vláda neví, co chce, říká Kalousek

Domácí 02. listopadu 2020 | 08:38 — Ilona Cílková
Dva proti sobě jdoucí pozměňovací návrhy jedné vlády? Návrh Andreje Babiše, jak by měly vypadat daně z příjmu po zrušení superhrubé mzdy narazil ve Sněmovně na odpor ČSSD a Jan Hamáček předložil vlastní návrh, jak by měly daně vypadat.
Další 3 fotografie v galerii
Vláda se neumí dohodnout a podává dva pozměňovací návrhy / Archiv. A. Babiše

Na tom, že se má zrušit superhrubá mzda, se vláda sice v létě shodla, ale na tom, jak to udělat, už ne. Premiér a první vicepremiér poslali do sněmovny každý svůj návrh, který chtějí doplnit do vládního daňového balíčku.

Šéf ČSSD Hamáček navrhuje od příštího roku zdanění hrubé mzdy sazbou 19 procent doplněnou o sazbu 23 procent pro příjmy zhruba nad 140 tisíc korun měsíčně. „Vyndat z rozpočtu 90 miliard je sebevražda," řekl Hamáček v nedělních Otázkách Václava Moravce a za chybu označil to, že s vládou nenalezl shodu. „Andrej Babiš si stojí za 15 %, ale mně to přijde nezodpovědné," dodal předseda ČSSD.

Babiš navrhuje zdaňovat zaměstnancům hrubou mzdu sazbou 15 procent, pro výdělky nad zhruba 137 tisíc měsíčně má pak rovněž platit sazba 23 procent. 

„Zvyšovat nějaké skupině daně a nenabídnout jim kompenzaci, to si neumím představit," říká ministryně financí Alena Schillerová a obvinila ČSSD, že porušila koaliční dohodu. Jan Hamáček tvrdí, že jeho strana koaliční smlouvu neporušila a trvá na tom, že Babišův návrh je nebezpečný. „Já ho považuji za nebezpečný, ať tedy rozhodne Poslanecká sněmovna," míní Hamáček. „Pokud někdo porušil programové prohlášení vlády, tak je to pan předseda vlády. Svůj poslanecký návrh podal jako první a rozhodně na něm nemá podpis sociální demokracie. S poslaneckými návrhy začalo hnutí ANO,“ konstatoval Hamáček.

Že se ve vládní koalici přiostřuje je z různých prohlášení zřetelné již delší dobu. Z toho, že lídři dvou vládních stran předkládají po dlouhých jednání vlastní návrhy jdoucí proti sobě, si utahuje exministr financí Miroslav Kalousek. „Rozklad vlády v přímém přenosu: Vláda není ani odborně, ani politicky schopná předložit koncepční daňovou politiku. Předsedové vládních stran předkládají bez koncepce dílčí a vzájemně si odporující pozměňovací návrhy. Takhle to dělat nejde, raději to rozpusťte, už jenom škodíte," napsal Kalousek na svém profilu.

A státní rozpočet? Ten je podle Miroslava Kalouska v rozporu s ekonomickou realitou. „Měli jsme tu vlády s levicovým i pravicovým pohledem na věc. Současná vláda ale nemá vůbec žádný pohled. A to je vzhledem k probíhajícímu rozvratu veřejných financí opravdu děsivé, míní Kalousek. V koalici to vře. Hamáček zaútočil na Babiše.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu