V koalici to vře. Hamáček zaútočil na Babiše

Domácí 01. listopadu 2020 | 07:54 — Ilona Cílková
Rozpad koalice v přímém přenosu? Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček se opřel do premiére Babiše a zkritizoval jeho přístup ke druhé vlně pandemie. Sám by přivítal, kdyby po odeznění epidemie koronaviru byla vytvořena sněmovní vyšetřovací komise, která by prověřila, kde se stala chyba.
Další 3 fotografie v galerii
Hamáček by podpořil vznik vyšetřovací komise / Archiv J. Hamáčka

Hamáček poukazuje na to, že o restrikcích rozhodoval Andrej Babiš, který do věcí razantně vstupoval. Hamáček to uvedl pro Seznam Zprávy. Svému koaličnímu partnerovi Babiš řekl, aby se nehrabal ve zdravotnictví. Ministr vnitra připomíná, že koncem července vyzýval lidi, aby nosili roušky. „Na to mi bylo premiérem řečeno, abych se staral o Českou poštu a nehrabal se ve zdravotnictví," říká.

„To, aby se ústavní vyšetřovací komise ustavila, jednoznačně podpořím. Mělo by se totiž odpovědět na otázku, kdo před druhou vlnou pochybil, jak pochybil a jak to celé zpětně bylo," řekl Hamáček. Poslanci by se podle něj měli záležitostí zabývat v momentě, kdy druhá vlna odezní.

Možnost vytvoření sněmovní komise podpořila i předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Souhlasím s panem Hamáčkem a dodávám, že konat by měla i policie. U pana ministra je však problém, že zůstává jen u silných slov. Na jaře taky hovořil o zřízení komise a když jsem to v Poslanecké sněmovně navrhla, hlasovala ČSSD proti," uvedla na twitteru Pekarová Adamová. 

Opozice již při první vlně epidemie požadovala vytvořit komisi, která by vyšetřovala nákupy zdravotnického materiálu, které považovala za předražené.

Babiš měl během léta několik sporných vyjádření. V srpnu kritizoval návrh tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha na povinné zavedení roušek od počátku září ve školách či v restauracích. Následně ministerstvo zdravotnictví představilo mírnější opatření, která ale muselo počátkem září zpřísnit poté, co se začal zvyšovat počet nakažených.

Přestože podle ministerstva zdravotnictví vývoj počtu nakažených ukazuje na možné zpomalení šíření epidemie, podle Hamáčka uvolňování není na pořadu dne. Podle vicepremiéra je problém, že stále přibývá hospitalizovaných s covidem-19. Pokud se trend brždění potvrdí, tak pak je potřeba dbát na to, aby odešla vlna hospitalizovaných, a nedělat nepromyšlená uvolňovací opatření, míní Hamáček. Adam Vojtěch se vyjádřil k plošnému testování, k Prymulovi i praktikám Andreje Babiše.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu