Čechy čeká před Vánocemi další šok. Nebude koronavirový, ale bude horší, než se předpokládalo

Domácí 30. října 2020 | 11:40 — Ilona Cílková
Češi budou muset letos sáhnout hlouběji do kapsy. Vánoční nákupy se jim totiž prodraží nejvíce za posledních šest let. Může za to stále slábnoucí koruna, která zdraží vše, od elektroniky po ovoce.
Další 3 fotografie v galerii
Čechům do Vánoc může poměrně citelně zdražit importované ovoce / Depositphotos

Koruna vůči euru povážlivě slábne. Pokud za předvánoční období budeme považovat už dobu od začátku listopadu, slabší byla čeká měna v předvánočním čase naposledy v roce 2014. Češi tedy budou muset před letošními Vánocemi čelit nejméně výhodnému kursu své měny za posledních šest let. A možná bude ještě hůře, míní eokonom Lukáš Kovanda.

Slábnutí koruny se předně už nyní projevuje i tak, že Čechům kvůli nevýhodnému kursu zdražuje zboží ze zahraničních e-shopů. Následně se slabší koruna propíše také do vyšších cen v e-shopech tuzemských, které pochopitelně také z podstatné míry prodávají dovážené zboží, například elektroniku.

Klíčovým důvodem slábnoucí koruny je zejména to, že druhá vlna koronavirové pandemie se už závažně přelévá také do zemí, které představují klíčová odbytiště českého exportu, jako je Německo.

Německá kancléřka Angela Merkelová po středečním jednání s hlavami šestnácti německých spolkových států jednoznačně deklarovala, že i náš západní soused nyní čelí druhé vlně pandemie. Zároveň vyhlásila cíl snížení společenského setkávání lidí, kteří spolu nesdílejí domácnost, o 75 procent.

Karanténními opatřeními jsou v Německu dotčeny zatím zejména sektory turistického ruchu, gastronomie nebo kultury. Pokud by si však boj s druhou vlnou vyžádal plošnější uzavírku nejsilnější evropské ekonomiky, včetně třeba i jen částí jejího průmyslu, ochromí to český vývoz do Německa. Toto ochromení, k němuž snadno může dojít ještě před Vánoci, by tím pádem samozřejmě ochromilo i českou ekonomiku, zejména pak tuzemské vývozce. Horší kondice českého exportu následně vytvoří další tlak na oslabení koruny. Nelze tedy vyloučit ještě další oslabení koruny.

Čechům tak ještě do Vánoc může i poměrně citelně zdražit dovážené zboží od zmíněné elektroniky po oděvy, ale také třeba importované ovoce nebo zelenina, varuje Kovanda.

Koruna, jež je nyní v podstatě nejslabší od letošního května, když se euro prodává za 27,4 koruny, by však neměla trvaleji oslabit nad úroveň kursu 28 korun za euro. V takovém případě by se totiž zřejmě do situace vložila Česká národní banka a prodejem části svých obřích devizových rezerv by kurs koruna stabilizovala pod úrovní kursu 28 korun za euro. Obavy z pádu koruny někam k úrovni třicet korun za euro jsou tedy neopodstatněné. Zákaz nedělního prodeje očima odborníků odhaluje zajímavé souvislosti.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu