Úplný lockdown se přiblížil mílovými kroky. Vánoce budou letos tísnivé

Domácí 29. října 2020 | 08:27 — Ilona Cílková
Česko se dostalo na hranu možností, jak bojovat s pandemií koronaviru. Moc opatření, kterými by se mohl zastavit rapidní nárůst nakažených, tak nezbývá. Pokud se epidemická situace nezlepší, bude se muset sáhnout po nejtvrdších opatřeních v podobě přísné celostátní karantény sáhnout a minimálně část ekonomiky na několik týdnů zmrazit.
Další 3 fotografie v galerii
Úplný lockdown je zřejmě nevyhnutelný / Depositphotos

Ke zlepšení vývoje epidemie je podle Centra pro modelovaní biologických a společenských procesů BISOP třeba přísný lockdown. Jiné cesty bohužel není. Jeho součástí by měl být i zákaz setkávání lidí mimo práci a rodinu. Uvedlo to centrum ve své tiskové zprávě. 

„Z našich modelů, ale i z jarní zkušenosti, vyplývá, že bezpečná cesta k tomu, aby se v perspektivě šesti až osmi týdnů mohly restrikce začít uvolňovat, je v omezení mezilidských kontaktů a dodržování osobní ochrany na úrovni března 2020,“ uvedl za centrum v tiskové zprávě jeho výkonný ředitel René Levínský. Takové omezení by znamenalo omezení kontaktů o 60 až 70 procent, přítomnosti na pracovišti o 50 až 60 procent, nošení roušek a vysoká míra dodržování také osobních ochranných opatření.

„Kdyby trval stav z minulého týdne, znamenalo by to stagnaci jak počtů nakažených, tak neutěšené situace ve zdravotnictví," dodal Levínský. Celkový počet mrtvých by podle něj do konce roku pravděpodobně přesáhnul 10.000.

Stejnou prognózu před pár dny nastínil i imunolog Václav Hořejší. Pokud za sebou pandemie koronaviru zanechá v Česku jen deset tisíc mrtvých, bude to podle něj úspěch. „Já si myslím, že to bude ještě horší," míní Hořejší a ze špatné situace viní současná opatření, která sice jsou podle jeho slov správná, ale přichází pozdě. Imunolog díl viny na nynějším stavu Česka v boji s pandemií přisuzuje i některým lékařům, kteří situaci podceňují či koronavirus zlehčují. Pochybili prý také lidé, kteří měli sice dobré názory, ale nedokázali přesvědčit politiky a svoji snahu vzdali a odešli z poradních skupin.

Úplný lockdown, tedy že zůstaneme všichni dva nebo tři týdny doma, je obřím zásahem do ekonomiky, která dostala pořádnou facku už na jaře. Ve vládě ovšem v tomto směru nepanuje shoda.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček je přesvědčený, že pokud se epidemická situace nezlepší, kabinet bude muset po nejtvrdších opatřeních v podobě přísné celostátní karantény sáhnout a minimálně část ekonomiky na několik týdnů zmrazit. „Bohužel počty lidí, kteří koronaviru každý den podlehnou, ať už přímo nebo nepřímo, stoupají. Takže pokud nebude jiného zbytí, uděláme to," řekl pro Český rozhlas. V podobném duchu se vyjádřil na twitteru také vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Naopak ministryně Schillerová se staví proti takové cestě a je přesvědčena, že šíření viru zbrzdí stávající vládní restrikce. Jsme v hrozné situaci, varuje český vědec. Viník je překvapivě jiný, než si většina lidí myslí.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu