WHO varuje před dalším nebezpečím

Domácí 13. října 2020 | 09:02 — Ilona Cílková
Světová zdravotnická organizace varovala před úplným uzavíráním zemí. Podle expertů by se odstavení ekonomiky a omezení veřejného života nemělo brát jako zaručený způsob, jak pandemii zastavit. A upozorňuje na další problém, který je s tzv. lockdownem spojen.
Další 3 fotografie v galerii
WHO neuznává uzavření jako primární prostředek ke kontrole viru / Depositphotos

Lockdowny mají jen jediný důsledek. A na by se nemělo nikdy zapomínat. Dělají z chudých ještě chudší. Alespoň tak to vidí hlavní zmocněnec pro boj proti šíření koronaviru David Nabarro.

Ten proto varoval proti stále častějšímu uzavírání ekonomik. „Ve WHO neuznáváme uzavření jako primární prostředek ke kontrole viru. Toto opatření je vhodné pouze za předpokladu, že vám poskytne čas na reorganizaci, vyvážení zdrojů, ochranu zdravotníků, kteří jsou vyčerpaní, ale obecně bychom to nedoporučovali," uvedl.

„Podívejte se, co se stalo drobným zemědělcům po celém světě, jak se zhoršila chudoba. Zdá se, že do příštího roku se může světová chudoba dokonce zdvojnásobit, stejně jako dětská podvýživa," varoval Nabarro.

Kvůli zhoršující se situaci ale ke zpřísňování opatření přistupuje řada evropských zemí.  Například Izrael zavedl přísnou uzávěru před třemi týdny. Po prvním týdnu celostátního lockdownu stát opatření ještě zpřísnil. Lidé se s výjimkou cest do práce nesmějí vzdalovat od domu na víc než 500 metrů, zavřeny zůstaly školy, obchody s výjimkou potravin, restaurace, sportoviště a kulturní střediska. Venku se pak může sejít nanejvýš dvacet lidí. Teprve po třech nedělích se ukazuje, že zavedená opatření zabírají.

Proti lockdownu dlohodobě vystoupuje také prezident Miloš Zeman. „Jsem proti lockdownu, který by ohrozil ekonomiku, protože se domnívám, že Česká republika si už druhý lockdown nemůže dovolit,“ řekl pro server Blesk.cz. Uzavření ekonomiky podruhé by podle něj mělo podobné sociální důsledky jako virus. Při dalším zadlužení by se podle něj České republice zhoršil rating, a úvěry by se tak prodražily.

Vláda včera schválila další opatření proti šíření koronaviru. Zavřou se všechny školy s výjimkou mateřských. Úplně se zavřou i restaurace. Zakazuje se i konzumace alkoholu na veřejnosti. Lidé se budou moci pohybovat maximálně ve skupinách šesti lidí. Opatření platí od středeční půlnoci do 3. listopadu s výjimkou zavření škol, které platí do 1. listopadu. Ceny v Česku začaly výrazně klesat. Naposledy se takto propadly před před 14 lety.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu